Лаборатория

Да спасим винила!

„Грамофония” във Варна, по-късно – в други градове!

Да спасим винила!


◊ СЪБИТИЕТО

Точно в 20 часа на 8 април 2010 г. поставяме иглата в началото на плочата! Варненското сдружение за култура „Морско синьо” започва нов, атрактивен проект под кодовото название „Да спасим винила”.

Първата акция на сдружението в защита на винила са серия от музикални партита, наречени „Грамофония”. Те ще се случват винаги в четвъртък (но не всеки четвъртък) от 20:00 часа в бар „Blues Brothers” на ул. „Цариброд” № 19. Първата среща е на 8 април от 20:00 часа. Музикалната концепция и изпълнението са на Добромир Тодоров – Soulmate, водещ на музикалното предаване „45 оборота в минута” в ефира на Радио Варна. За първото парти той се е спрял на стила „Фънки”. Всеки, който желае, може да носи плочи и да чуе на място любимия си изпълнител. Входът е 1 лев.


◊ ИДЕЯТА

Желанието ни е да възродим ритуала „слушане на грамофонни плочи”, изключително необходим за пълноценното общуване с музиката – както с материалния носител, така и с обложката на плочата. И за двата компонента до ден-днешен не е създадена по-добра алтернатива.

Виниловата плоча е единственият музикален носител, при който извличането на звука става по механичен път (също както при акустичните музикални инструменти). Всяко цифрово възпроизвеждане (компактдиск, mp3 и т.н.), е симулация на механично произведен звук, но не и реален такъв. Поради тази причина плочата възпроизвежда записания звук възможно най-правдоподобно. Обложката съдържа и чисто фактологически данни за изпълнители, музиканти, заглавия на песни, образователна информация... Изобщо, тя представлява голямоформатна арт продукция, която не може да се сравни с тази при компактдиска, а при mp3 такава изобщо липсва.

Проектът „Да спасим винила” предвижда още лектории за историята на виниловите плочи, за виниловата индустрия в момента, за албуми, лейбъли, технологии за производство, грамофони. Колекционерите и феновете на винила ще могат да обменят информация, да разменят или подаряват грамофонни плочи, да предлагат носители от личните си колекции за музикалните партита „Грамофония”.

Бъдете с нас, за да поставим заедно иглата в началото на плочата!

Автор:
Морско синьо
Публикация:
05.04.2010 г. 21:36
Посетено:
1310
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/9647-da-spasim-vinila