Лаборатория

Трубадурски двубой: Васил Балев срещу Иван Ланджев

Клуб "Бялата ръкавица" представя

◊ СЪБИТИЕТО

На 25.11.2009 г. (сряда) от 18.30 часа в арт-център “Алтера” (бул. “Драган Цанков” 36, в сградата на Интерпред, спирка „Жолио Кюри” на метрото) в дванадесетия трубадурски двубой на клуб „Бялата ръкавица” към арт-център „Алтера”
с автор и водещ Петър Чухов ще се срещнат младите надежди на българската поезия Васил Балев и Иван Ланджев.

Техни секунданти ще бъдат съответно Бойко Ламбовски и
Тома Марков – автори, врели и кипели в поетически и всякакви други двубои.


◊ ДВУБОЯТ

Напомняме, че според новите правила двубоят ще се проведе в четири тура:

I тур – всеки от двамата поети ще се представи в рамките на 12 минути с най-доброто от поезията си;

II тур – всеки от двамата ще има по 5 минути, за да дискредитира съперника си, представяйки на публиката негови слаби, по своя преценка, творби.

След втория тур всеки от публиката ще има възможност да предложи дума или фраза като тема за импровизация. Предложенията, записани на листчета, ще бъдат събрани в шапка, от която водещият ще изтегли едно и това ще бъде темата, по която поетите ще пишат в продължение на 20 минути. През това време ще се проведе

III тур, в който секундантите ще разполагат всеки с по 10 минути, за да защитават своя поет и да нападат съперника му.

И накрая,

IV тур – по 5 минути на всеки поет за прочитане на написаното току-що стихотворение по темата, зададена от публиката.

Публиката ще гласува след всеки тур за предпочетения поет с предварително раздадените листчета като резултатите ще се изписват на табло, без обаче да се знае кои числа за кого се отнасят. Победилите поет и секундант ще бъдат обявени накрая, след като се съберат резултатите от гласуването. Ще бъдат раздадени грамоти и награди.


◊ ТРУБАДУРИТЕ

Васил Балев
е роден в Карлово през 1985 г. Печели първата награда за поезия на фондация “Св. Климент Охридски” (2007 г.). През 2008 г. беше отличен от Министерство на културата като млад поет. Две поредни години – 2008 и 2009 г. печели второ място на националния конкурс “Биньо Иванов”. Отличен е на националния конкурс “Южна пролет”, с което получи възможността за безплатно издаване на първата си книга. В момента Балев е редактор на страница във вестник “Труд”, на която се публикуват стихове и разкази на млади автори.
   
„Склонен съм да чета стихове заедно с Иван Ланджев. Имам някои основателни подозрения, че той е добър поет. Пък и ми харесват автори, които през повечето време си стоят под шапките и много-много не излизат оттам; това ми звучи като полуобоснована ексцентричност с тръпчив ретро привкус, която всеки момент ще се изроди в нещо още по-съмнително, отколкото е един внезапен валеж; в крайна сметка човек никога не знае дали – ако перифразираме Уитман – между шапката и обувките се случва нещо особено.”

Иван Ланджев към момента е на 23 години. Няма шофьорска книжка. Пише – стихотворения и други. На 18 години чупи крака си за втори път, но тоя път не от спорт, а от спирт – падайки в една дупка в асфалта нощем някъде. Едномесечното затишие в гипс го довежда до четене по философия под напора на класната му. Това пък взема, че го прави лауреат от олимпиада и участник в световна такава. Ето как И.Л. влиза да учи философия в СУ, без да кандидатства, което, твърди той, му било много удобно, защото и без това не знаел какво да прави. Завършва философията усмихнат, с дипломна работа за трагедията, и отскоро учи друго – „Изкуства и съвременност (XX–XXI в)”.

Постоянната му работа е да измисля неща като телевизионен сценарист и това, че няма телевизор в дома си никак не му пречи. Освен стиховете, от време на време пише разни текстове за списанията и вестниците, които плащат нормално. 

Занимавал се е още с музика (в едно студио, чийто таван прокапвал върху басиста), като малък доста и с шахмат, където бързо покрива норми за майстор на спорта и след това с удоволствие се отказва, за да има време за живеене. И.Л. не крие, че по принцип не обичал да яде пъпеш и не ял, но пък е ял бой в една боксова зала известно време, играл е и малко баскетбол в гимназията, играл го е малко и журналист за вестник, който, за щастие, вече го няма, будувал е заради момичета, общо взето правил е глупости от всякакво естество... Междувременно не е спирал да пише. Във връзка с литературата е печелил различни конкурси и басове като последният е от тази година – националният конкурс за поезия „Веселин Ханчев”. Твърдо убеден е, че поетите, които пишат за люляци и залези, нямат души.
   
Чел съм неща на г-н Балев в пресата и мисля, че... да, чел съм ги. Признавам, че съм ужасно респектиран от опонента си, тъй като от родния му град познавам двама души – той и едно момиче от стария ми курс – и от тях двамата г-н Балев е безспорно по-добрият поет. Все пак аз и секундантът ми повече се страхуваме от свинския рак, който върлува и от това Веско Топалов да не загуби мача с Ананд. Надявам се г-н Балев и приближените му да не се възползват от тези наши слабости. Успех!”


. Цената на входа за събитието ще е 1 лев за ученици, студенти и пенсионери и 2 лева за всички останали.


Автор: Петър Чухов
22.11.2009 г. 23:21
Посетено: 2031
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/8933-trubadurski-dvuboy-vasil-balev-sreshtu-ivan-landzhev