Лаборатория

Фестивал на лошия вкус

Дискусионен клуб "На тясно" представя

◊ СЪБИТИЕТО

Групата за културен тероризъм "Рамбо 13" ви кани на

Клатенето на годината (Фестивал на лошия вкус)

"Рамбо 13" feat. приятели, със специалното участие на noise-drone-ambient проекта zev died orchestra (включващ членове на gokkun, Мytrip и Wayab).

На 29 септември 2009, вторник, 19:00 часа,
ателие Пластилин, ул. "Цар Симеон" 48, София


◊ КАКВО ТОЧНО

Най-лошото в българската литература! Клепането на годината! Шкембе чорба и литературна карантия. Идват законодателството, гланцът и неговият дизайн. Да ги спрем. Публиката, отвратена, съпричастна на зловещия кич, има шанс да преоблече новите си дрехи! Носете си долни гащи по 80 евро парчето.
 
Лошият вкус, постмодерният акционизъм и краят на лайфстайла идват с "Рамбо 13". Кльопането на годината! Ваканцията свърши, интелектуалната собственост е подлютена и незащитима. Юпитата и изкуството – с чеверме на бавен огън! "Рамбо 13" разполага с терминатори от всякакъв калибър. Картинки на разсъбличане по стените. Душевно и православно – отвсекъде. Керамични сърца.

Спонсор: Фондация за поощряване на медицинските експерименти с хора и животни „Академик Иван Петрович Павлов“


◊ УЧАСТНИЦИТЕ

Групата за културен тероризъм „Рамбо 13” е създадена през 1999 г. В нея първоначално участват Васил Прасков, Лъчезар Лозанов, Димитър Матакиев, Иво Цанов и Добринка Корчева. Първата й изява представлява аутодафе на книги на български класици и съвременни автори, осъществено през пролетта на 99-та на покрива на Студентския дом в София. Година по-късно групата провежда широко обсъждан впоследствие литературен пърформанс в клуб „Максим”, съчетан с боди-арт на млади художници. Текстовете на авторите са представени от артисти на Театъра на Българската армия. Междувременно „Рамбо 13” публикуват пиесите „Сърцата на петимата” и „Вазов в редицата на Фибоначи” в списанията „Театър” и „Страница”. И до ден-днешен никой български театър не се е осмелил да постави някоя от тях, поради крайната скандалност на използвания в тях език.

През 2002 г. Групата създава радикалния литературен сайт „Мухозоли”, който за кратко време придобива култов статус в средите на българския ъндърграунд. През есента на 2003 „Рамбо 13” предизвикват скандал на конференция, посветена на развитието на българските литературни сайтове, чрез представения си програмен текст – „Viva за терора!”. Въпреки това критикът
Едвин Сугарев ги обявява за сайт No1 във виртуалното арт пространство на страниците на „Литературен вестник”. Рамбовците продължават скандалните си изяви на премиери на книги и литературни четения на автори, които заклеймяват като конюнктурни. Пламен Дойнов, Петър Чухов и авангардистите от XXL са сред основните потърпевши.

През 2005 г. „Рамбо 13” предизвиква интервенцията на правораздавателните органи и НСБОП сваля сайта им „Мухозоли”. Силната обществена репресия става причина „Рамбо 13” да прекрати съществуването си за няколко години. През лятото на 2008 членовете се събират отново и възстановяват групата в състав Васил Прасков, Лъчезар Лозанов, Димитър Матакиев, Иво Цанов и Данаил Досев. Първата изява на "Рамбо 13" след възстановяването на формацията е пърформанс в Червената къща (началото на 2009 г.) с участието на авангардиста художник и композитор – Георги Ружев, и завършва отново със скандал. През юни 2009 г. групата за културен тероризъм "Рамбо 13" се появява с нови лица и имидж пред публиката в клуб "Хамбара". Събитието се организира от Венцислав Занков и вестник "39 грама". В нейните редици се появяват имена на млади и дебютиращи автори, виждащи в "Рамбо 13" алтернатива на лайфстайла и неавтентичността, завладели, разграничаващата се от ъндърграунда, българска литература, през последните години.

За музикантите:
Zev Died Orchestra e български ambient/noise/drone проект, съставен от членове на gokkun, mytrip и wayab. Създаден както спонтанно, така и като резултат от многобройни колаборации на живо, той смесва стиловете, в които проектите творят самостоятелно, но и ги преобразува през интелекта на общото цяло. Изпълненията на Zev Died Orchestra са напълно импровизирани и всеки път създават нова атмосфера и внушения, източник на които са field recordings, хардуерни и софтуерни манипулации.

Успоредно с пърформанса на "Рамбо 13" и музикантите от Zev Died Orchestra в ателие Пластилин ще бъдат изложени фотографиите на визуалистите Пламен Стоилков и Калин Коев и ще се прожектира суровият, необработен материал от снимките на късометражните филми на "Рамбо 13" – „Сватбата” и „Карпатите плачат”.

Автор:
Рамбо 13
Публикация:
23.09.2009 г. 22:58
Посетено:
1337
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/8475-festival-na-loshiya-vkus