Лаборатория

Графити vs Витрини

Поетична акция 2009

◊ СЪБИТИЕТО

В рамките на Нощта на музеите - на 17 май 2009 в Русе - акция под наслов "Графити vs Витрини".

Описание на акцията: Сближаване, взаимодействие, синтез, пресечни точки между поезия, музейни експозиции и съвременна градска култура.

Акцията „Графити vs Витрини“ няма състезателен характер. Участват пишещи хора, които искат да погледнат на отминалото време и на „баналното“ пространство по нов начин.

Възможни насоки: Експерименти с пространствата на музея, старините и градските пейзажи. Търсене на ритъм, акустика, контрасти и симетрии, които интубират паметта в екстремната краткост на мига. Опити в стила на графитите – кратки опозиции и тагове, чрез които съвременната градска култура припознава и усвоява анонимното пространство. Стъклото на музейната експозиция – прозирна символична стена за нови графични ортограми. Между утвърдената естетика, чието място по правило е в музея, и културния вандализъм, като експерименталната фаза на всяко ново изкуство, по отношение на приетото като традиция и класика. Хип-хоп поезия в музея или етнография на утрешния ден.

Цел: Преоткриване на миналото на град Русе и на съвременното градско пространство чрез личния поетичен опит. Да се открие нов ракурс към познатото. Оживяване на музея и на старините.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА АКЦИЯТА

Участници: пишещи над 18 години, които умеят да импровизират в стихове.

Стани акционер, участвай в акцията!

Група: 8-12 участници

Ръководители на проекта: Мая Ангелова и Мира Душкова

Провеждане: 17 май 2009 г. (неделя) от 16 до 18 часа в Нощта на музея

Място на провеждане: Гр. Русе, Исторически музей

За записване (кратко CV) и информация: grafitti2009@abv.bg

Краен срок за записване:
07 май 2009 г.

Партньори:
Исторически музей – Русе, Приятели на музея - Русе

Отчитане на акцията „Графити vs Витрини“: Творбите на всички участници ще бъдат публикувани на сайта на Историческия музей и Приятели на музея – Русе.
Автор:
Мая Ангелова, Мира Душкова
Публикация:
07.05.2009 г. 18:31
Етикети:
Посетено:
1443
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/7831-grafiti-vs-vitrini