Лаборатория

Илюзия на възприятията: смяна на тялото & Post Global Warming Survival Kit

Upgrade Sofia представя

Илюзия на възприятията: смяна на тялото & Post Global Warming Survival Kit


◊ СЪБИТИЕТО

Upgrade Sofia представя:

Илюзия на възприятията: смяна на тялото & Post Global Warming Survival Kit
Валерия Петкова и Петко Дурмана

. Модератор: Маргарита Доровска

22 декември 2008 (понеделник), 18.00
Гьоте Институт София
ул. "Будапеща" 1


◊ ОБЩОТО

Общото между научните експерименти на Валерия Петкова и художествените инсталации на Петко Дурмана е в използването на визуални технически решения за постигане на преживяване, при което човешките възприятия достигат отвъд възприемането на реалността.

Чрез използване на камери и очила за виртуална реалност - head-mounted display (HMD) Валерия Петкова и научният й ръководител д-р Хенрик Ершон постигат илюзия на възприятията за размяна на две тела.

Така в серия експерименти участниците възприемат визуално ситуацията чрез страничен поглед, например този на изследователя.

Петко Дурмана чрез мултимедийни прожектори, излъчващи само в инфрачервената част на спектъра и очила за нощно виждане - night vision device (NVD), постига ефекта на невидима прожекция. Така публиката на инсталацията му Post Global Warming Survival Kit се озовава в празно пространство, което става видимо и се изпълва само чрез използването на допълнителни визуализиращи устройства.


◊ ПРОЕКТИТЕ

Илюзия на възприятията: смяна на тялото
Валерия Петкова


Сюжетът, в който двама души разменят телата си, е пленявал въображението на писатели и творци в продължение на десетилетия. Въпреки че не е била обект на научни изследвания, темата въплъщава фундаменталния въпрос защо възприемаме съществуването си като протичащо в рамките на физическите ни тела. Чрез настоящата серия от експерименти изследователите създават сетивна илюзия за размяна на тела, която директно засяга темата. Манипулация на визуалната перспектива в комбинация с получаването на комплексна мултисензорна информация от тялото се оказват достатъчни, дадено чуждо или дори “изкуствено” тяло да се възприеме като собствено. Ефектът е толкова силен, че човек, застанал срещу чуждото тяло, което сетивно възприема като собствено, при ръкостискане възприема своята ръка като чужда и чуждата – като собствена. Фундаменталната значимост на експеримента се състои в идентифицирането на процесите на възприятие, които генерират усещането за “притежание” на собственото ни тяло.

Валерия Петкова и Хенрик Ершон работят в отдела по неврология на Институт Каролинска в Стокхолм, Швеция.

Повече за експериментите:
http://www.nytimes.com/2008/12/02/health/02mind.html?_r=1&partner=rss&emc=rss
http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/science/article5295328.ece
http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0003832
http://capital.bg/show.php?storyid=599541


Post Global Warming Survival Kit
Петко Дурмана


Монтирана в свят, в който ядрената зима е заложена като радикално решение на проблема с глобалното затопляне и наводненията, инсталацията представлява живота на един човек, който наблюдава морския бряг в един пост-апокалиптичен пейзаж, почти лишен от органичен живот.

Изживяването на затъмнената инсталация и инфраред-прожекциите, видими само с уреди за нощно виждане, създава усещания едновременно за празнота и пълнота.

Технологията на инсталационното изображение се базира на предположението, че когато голяма част от достъпа на слънчевата светлина до Земната повърхност бъде блокирана, както в сценария на ядрена зима, способността за зрение в инфрачервения спектър става по-полезна от тази, която ни е заложена по природа.

http://www.dourmana.com

Инсталацията Post Global Warming Survival Kit е продуцирана от Център за медийни изкуства “Едит Рус” в Олденбург, Германия и е реализирана с подкрепата на шестмесечна работна стипендия. Проектът е номиниран за наградата на Transmediale 09.
http://www.transmediale.de

Автор:
Маргарита Доровска
Публикация:
19.12.2008 г. 13:44
Посетено:
1276
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/7080-ilyuziya-na-vazpriyatiyata-smyana-na-tyaloto-post-global-warming-survival-kit