Лаборатория

Титулни страници

22 концептуални произведения на съвременното изкуство

  • ЦЕЛИ
  • Целта на организаторите не е традиционно очебийна и строго комерсиална. Това по всяка вероятност ще бъде единственият проект за изкуство през 2005 в гр. Русе, който няма да бъде посветен на Елиас Канети, а на живото нематериално културно наследство, което нееднократно е описвал нобелистът, роден в Русе преди 100 години.
  • РЕГЛАМЕНТ
  • Сесиите ще се провеждат всяка събота от 21.03.2005 до 22.05.2005 г. в Графичния кабинет на Регионална Библиотека - Русе. Молбите за участие, придружени с творческа биография - CV, ще се приемат до 31.03.2005 г. на рецепцията на РБ ”Л. Каравелов” - Русе. Информация за работните групи, лекторите и времето на сесиите ще бъде периодично изнасяна във фоайето на библиотеката. Медийни артисти, поети, художници и графични дизайнери (Емил Миразчиев, Пламен Дойнов, Йордан Ефтимов, Марин Бодаков, Добромир-Иван (Австрия) и др.) ще обсъждат с участващите в работните сесии на проекта възможните различни артистични интерпретации на неосезаемото културно наследство, материализирано в преднамерено анахроностични титулни страници, “…защото, колкото и страници да прочете прилежният човек, той не бива никога да забравя, че още не е стигнал до най-първата страница.” (Рави Леви Ицхак от Бердичев – един от големите хасидически майстори на 18 век, по повод липсващата 1 страница на всеки от трактатите във Вавилонския талмуд.) Инсталацията от 22 титулни страници (цифрата 22 е условна), би могла да бъде част от възможен хипертекст с неизяснен замисъл и стълпотворна форма, която ще бъде графично оформена от Н. Стайков - Art Director – IDEO SAATCHI & SAATCHI. В тази криптобиблиофилска структура могат да бъдат разпознати някои наскоро отчислени и някои измислени, или по-скоро “възможни” титулни страници от въображаеми заглавия като: “Евангелие на Товелкаин”, “оНемялата книга”, “Трактат за Божура” etc., както и поетични, цитасионистични, анахронистични и калиграфски опити. Инсталацията ще бъде показана в “Графичния Кабинет” на Регионална библиотека “Л. Каравелов” - Русе (http://www.librousse.bg). Ще бъдат изложени висящи на червени конци от тавана спасени, отчислени, и реинтерпретирани титулни страници, оформени като графични отпечатъци, разписани и парафирани с червен восък – визуални документи на неосезаемото културно наследство или графични листи – концептуални произведения на съвременното изкуство? Предмет на заниманията могат да бъдат: заглавието като специфична поетична форма, цитатът, посвещението, печатът, бележките на читателя, знаците, които той или авторът поставя върху листа, изгубените книги или липсващите страници, тайната, заблудата, мистификацията или други.. Провокирани от водещия, участниците изработват свои титулни страници, които, оформени като графични отпечатъци, разписани и парафинирани, ще бъдат включени в инсталацията, помещавана в “Графичния кабинет”. След края на уъркшопа ще бъде подготвено библиофилско издание на книга от титулни страници. Работният Семинар (Workshop) – “22 титулни страници” – ще бъде документиран с публикации в пресата, с направени фотографии и видеофилми, документиращи сесиите, които ще бъдат включени в http://www.librousse.bg и в http://www.ecoart2000.org.
  • УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ
  • Могат и да не бъдат приети молби, замърсяващи концептулното пространство на проекта. Няма ограничения в броя на предложените за участие от един автор графични проекти на титулни страници Проектът е иницииран от Иван Д. Иванов - Йоаний, консултант в Регионална библиотека “Л. Каравелов” - Русе.
  • ЗА КОНТАКТИ
  • Mая Ангелова e-mail: majangelova@abv.bg тел.: 082/828397
    Автор:
    Мая Ангелова
    Публикация:
    25.11.2005 г. 11:35
    Посетено:
    1373
    Линк:
    https://kulturni-novini.info/sections/9/news/648-titulni-stranitsi