Лаборатория

Алтернативна сцена във Велико Търново

Пиесата "Синята брада – надежда на жените" от Деа Лоер

◊ СЪБИТИЕТО

Уникален експеримент – диалог между текст и пространство, показват тази вечер във Велико Търново. Мястото е изоставено кафене срещу старопрестолната библиотека, познато някога като „32 стола”.

Времето е час преди полунощ.

Пиесата „Синята брада – надежда на жените” от Деа Лоер е част от дебютния проект „Про Текст” на Организацията за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни”. Проектът представлява превод на немска драматургия, представена под формата на сценично четене.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ПРОЕКТА

При избора на място, където да представят пиесата, младите режисьори Гергана Димитрова, Василена Радева и Младен Алексиев са търсили атмосферата на нещо отдавна изоставено. „Голяма част от нещата са импровизация и се определят от атмосферата на пространството”, обясняват авторите.

Показателен за търсения диалог с пространството е фактът, че досега пиесите от „Про Текст” са играни на места като котелното помещение на парното в Художествената академия в София или във фоайето на фитнес център.

„Това, което публиката вижда, ние също го виждаме за първи път, защото мястото определя смисъла на текста”, каза режисьорката Гергана Димитрова.
Автор:
Невена Михова
Публикация:
05.06.2008 г. 21:26
Етикети:
Посетено:
1504
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/6028-alternativna-stsena-vav-veliko-tarnovo