Лаборатория

"Мултимедиен роман" с премиера в Червената къща в "Деня на победата"

Със специалното участие на портрета на Тодор Живков

"Мултимедиен роман" с премиера в Червената къща в "Деня на победата"


◊ СЪБИТИЕТО

На 9 май 2008 г. от 18 часа в Червената къща е премиерата на „Мултимедиен роман” от Момчил Цонев. „Романът” е мултимедиен диск, в който през текстове, фотографии, живопис, късометражни клипове, аудиофайлове и др. авторът разказва своята фикционална история.

Премиерата включва и специално създадена арт инсталация, която може да бъде видяна в зала Гъливер на Червената къща до 18 май от 15 до 19 часа. В инсталацията са включени и специални екрани, на които може да бъде видяно технологичното арт произведение.

„Мултимедиен роман” се издава от фондацията за съвременни изкуства „Бяло училище” на известния българо-френски художник Николай Панайотов и със съдействието на Регионалния ресурсен център за култура „Фабриката” – Габрово.

В диска участват следните творци: Момчил Цонев (концепция, сценарий, късометражни клипове, фотография), Николай Панайотов (живопис), Радостина Рачева – Руди (дизайн), Климент Костов (фотография).


◊ ИСТОРИЯТА

Професионален крадец на мумии получава странна поръчка – трябва да бъде открадната мумията на Ленин. Операцията е успешна и трупът вече се изстудява в стария хладилник на крадеца. На сутринта обаче той с изненада открива, че мумията е изчезнала. „Още малко и ще ме откраднат, но ще избягам и пак ще дойда при теб”, са последните й думи. Криминалната история постепенно се превръща във философско и сюрреалистично приключение за крадеца Валтер по следите на изгубената мумия. Фикция, документален разказ за комунизма, хумор, ирония и наукоподобен стил, философско съчинение за кражбите на тела, истории и понятия, интервюта със самите автори и много други изненади очакват читателите/зрителите/слушателите на „Мултимедиен роман”. Включително и специалното участие на портрета на Тодор Живков. Това е първата аудио-визуална авантюра в новата българска литература [с елементи на хедонистичен хорър].


◊ ЗА АВТОРИТЕ

Момчил Цонев
е журналист, арт мениджър и писател. Роден е през 1983 г. в гр. Габрово. Завършва Националната Априловска гимназия и журналистика в СУ "Св. Климент Охридски". Предстои му дипломиране в магистърска програма "Изкуства и съвременност (ХХ-ХХІ век)" на Софийския университет. От 2006 г. е директор "Програми и проекти" във Фондация "Бяло училище" на българо-френския художник Николай Панайотов. Автор на книгата "Homo Pseudo. Pseudo-етика на чая с бисквитки" (Пловдив, ИК Хермес, 2007), спечелила националната литературна награда "Хермес" и първа награда в XXXII издание на Националния студентски литературен конкурс в Шумен. Автор на "Мултимедиен роман" (Фондация „Бяло училище”, 2008). Автор на инсталациите "Музей с печка за съвременно изкуство", "Пропартград - 1", "Мултимедиен роман. Кухнята", "Мултимедиен роман. Апартаментът" (Фондация "Бяло училище", 2007). Носител на наградата на Община Габрово "Златен Хирон" за принос в развитието на града (2004). Лауреат на Първия национален поетичен конкурс "Христо Фотев" (2006). Отличен на ХХІ, ХХІІ и ХХІІІ национален младежки конкурс "Веселин Ханчев" (2004-2006). Публикувал е в "SMS-поезия 2006", "Facecontrol" (2006), "Лирика 2005", "SMS-поезия 2005", "Литературен вестник", "Труд", "24 часа", "Сега", "Капитал Light" и др. Пише кинокритика.

Известният художник Николай Панайотов е роден в София през 1956 г. Завършва Националната художествена академия, в която преподава до 1990 г. От 1991 живее и работи в Париж. Негови изложби са представяни в Париж, Ню Йорк, Брюксел, Страсбург, Будапеща, Дюселдорф, Лайпциг, Люксембург, Монако и др. През последните две години завръщанията на Николай Панайотов в България стават все по-продължителни и ползотворни. Един от най-новите му и мащабни проекти е създаването и развитието на арт центъра “Бяло училище” през пролетта на 2005 г. в с. Стоките, Севлиевска община, където се намира и нейният арт център. Мисията на Фондация „Бяло училище” е да създава, подпомага и популяризира алтернативното съвременно изкуство в България. Място и материална основа за това е сградата на бившето училище “Христо Ботев” в с. Стоките, което не функционира от 2000 г. „Мултимедиен роман” е проект на Фондация „Бяло училище”.


◊ НАРЪЧНИК ЗА МУЛТИМЕДИЕН РОМАН

Към мултимедийна литература – труден, но славен почин!

Наистина и радост, и щастие е да живееш във времето на великия мултимедиен строеж. Враговете му ни хулят, че няколко изречения не са достатъчни дори за поема. Нека фабрикуват лъжи за нас! Ако старият роман трябваше да има поне 100 страници заради самото изкуство и 44 страници в прослава на революцията, то мултимедийният роман вече не се измерва в брой страници и знаци. Единица мярка за него е 9,84 мегабайта – големината на текстовия файл с Библията на български. Още на 22 май 2007 г. нашият първи „Мултимедиен роман” преизпълни плана и постигна 27,6 мегабайта! (Продължителни ръкопляскания).

Братя и сестри,
Напишете само едно изречение, дори само една дума. Създайте около нея мрежа от други изкуства – издебнете героя и запишете гласа му, вземете камера и влезте в кухнята или в хладилника му... Пускайте на читателя музика, давайте му допълнителна информация (факти, новини, цифри, таблици, схеми.....), оставете му повече линкове, нека сам пада в дупките към този вълшебен и различен свят. Запишете себе си (със специално обръщение към народонаселението).

И вие вече ще имате собствена дистрибуция на „Мултимедиен роман”. Намерете й име, въведете й номер и година. И инициалите на вашите имена. Така по-лесно читателят ще открива романа ви в книжарниците и библиотеките. (И запомнете, нашата първа дистрибуция на „Мултимедиен роман” е „Lehnin 0107MT”.)

Но не забравяйте ясната идеологическа база – всяка технология и изкуство е само надстройка над литературата и нейните конкретни разкази. Такъв е сега лозунгът пред нашето поколение! Той ще ви направи наистина автори на мултимедийна литература.

На всички ви сърдечно стискаме ръка. Светът е прекалено пъстър, защо да го затваряме в поредица от еднакви букви. Достатъчно е да създадете най-вдъхновяващата поредица от нули и единици и ще имате нещо прекрасно за четене, гледане, слушане и щракане. (Бурни ръкопляскания и възгласи „Ура!”)


◊ САМО ЗА ЧЕТЯЩИ

Електронно списание LiterNet (http://liternet.bg/e-zine) представя
откъси от "Мултимедиен роман" на Момчил Цонев в бр. 5 (102), 2008.
Автор:
Публикация:
01.05.2008 г. 14:18
Посетено:
1326
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/5755-multimedien-roman-s-premiera-v-chervenata-kashta-v-denya-na-pobedata