Лаборатория

"Черен сняг" в Хамбара

Този четвъртък

◊ СЪБИТИЕТО

В рубриката „Реалност и пиксели“ на дискусионен клуб „На тясно“ - Хамбара,

Прожекция на филма „Черен сняг“
88 min на Палмиро Гилев,
provided by Боримир Илков

29.11.2007, четвъртък, 18.30 часа


◊ РАЗГОВОР

Аз лично обичам да правя комикси
разговор с автора на „Черен сняг“ Палмиро Гилев

Боримир Илков: Кажи сега за филма, за „Черен сняг“. Как го определяш ти самият?
Палмиро Гилев: Филма бих го определил като трилър-ужас. По-скоро като психотрилър с хорор елементи.
Боримир Илков: Ами, добре, тогава да почнем от теб. Кажи нещо повече за себе си.
Палмиро Гилев: Аз съм на 23 години и уча в художествената академия, специалност „Книга и печатна графика“. Специалността някои я мислят, че представлява печатарство, но въобще не е така. В нея са включени шрифтове, дизайни (компютърен и обикновен), фотография, списания, комикси, книги и много други неща. Аз лично обичам да правя комикси. Този филм всъщност бе планиран да бъде направен на комикс. В последствие реших да го направя филм.
Боримир Илков: Ей на, как стават нещата!
Палмиро Гилев: То даже самото начало бе започнато на шега. Бе планирано да бъде късометражен филм с около петима души, но в последствие нещата се промениха покрай снимките. Появиха се много хора, които не познавах, мераклии да участват, защото им харесала идеята, която бях планирал, и така се получи цял, пълнометражен, филм. Обаче не бих казал, че е първият. Първият завършен докрай, може би. Но и преди съм снимал неща.
Боримир Илков: Какво всъщност си снимал преди „Черен сняг“?
Палмиро Гилев: Пак повтарям, че няма завършени. Предишният филм го снимах по доста нестандартен начин: снимки без монтаж. Всичко на място се прави. Получи се донякъде интересен, но както казах, тогава нямах нито възможността да го завърша, нито нужните хора.
Боримир Илков: А „Черен сняг“?
Палмиро Гилев: Сценарият на филма дойде от един мой сън. По-скоро част от него. Има една теория, която съм си вградил в съзнанието. Сънят се помни ясно, ако е рязко прекъснат. Тогава аз се събуждам и си то записвам с някои допълнения.
Боримир Илков: А сега, след този вече цял, готов филм, какво?
Палмиро Гилев: Може да се каже, че съм запланирал продължение на „Черен сняг“, което се планира да е някъде в края на пролетта или началото на лятото, но това е още твърде далеч. Сигурно е, че преди това е много малко вероятността да се захвана с подобно проектиране поради липсата на време, освен ако не е в много извънредни ситуации (странно какви ли ще са те).


◊ ОТ АРХИВА

Запис от 22.11.2007, в който Венцислав Занков, Йово Панчев, Боримир Илков, Александър Вълчев и Наско говорят върху фотографията на Любомир Армутлиев (Лубри, <http://photo.lubri.org>).

Автор: Екип "На тясно"
26.11.2007 г. 22:18
Посетено: 1600
Етикети: Хамбара
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/4956-cheren-snyag-v-hambara