Лаборатория

Кръвно отмъщение на Боряна Росса и Олег Мавроматти

В Хамбара този четвъртък

Кръвно отмъщение на Боряна Росса и Олег Мавроматти


◊ СЪБИТИЕТО

Дискусионен клуб „На тясно“
представя

Кръвно отмъщение на Боряна Росса и Олег Мавроматти

На 25.10.2007, четвъртък, от 18.30 часа
Хамбара, ул. 6-ти септември 22, София


◊ КАКВО ТОЧНО

Боряна Росса и Олег Мавроматти представят пърформанси, направени от тях през 2007, посветени на развенчаването на легенди в света на изкуството и политиката.

Между тях са: 
„Кръвно отмъщение 2”, в което Боряна отмъщава на мъжката вездесъщност на несъстоялото се легендарно „самоскопяване” на Рудолф Шварцкоглер (Виенски акционист, 1940-1969, който се самоубил като се хвърлил от прозореца, а не при кръвозагуба след така наречената „кастрация”, както твърди легендата).

„Истинска любов” – пърформанс, посветен на героичната промилитаристка сватба на Рене и Тай Зуегер, състояла се през 2006, след като Тай е обезобразен от бомба в Ирак. Жена му – Рене - го нарича „картофчо” поради това, че Тай вече няма уши, нос и коса. Този пърформанс изгражда паралели с поствоенната живопис на Отто Дикс.

„Свято тяло”, в която се развива идеята за цялостността на живия организъм, с надеждата вторични белези като пол, раса и националност да отстъпят на заден план пред възхищението от живота (може и от смъртта).

„Знак на власт” използва пурата, като предмет-символ, добил разнообразни значения в историята на властта, като атрибут на Че Гевара, Фидел Кастро, Уинстън Чърчил и разбира се, Моника Люински.

“Аз така го виждам” - изразява отношението на художниците към произведението на изкуството и опрделянето на неговата стойност. Това се случва посредством едно неочаквано чувствено “обиграване” на баналната фраза “така вижда художникът”.


◊ ОТ АРХИВА

Лекцията на Олег Мавроматти, в превод на Боряна Росса, върху някои основни представители на сатанизма и разказът му за актьорите-натурщици от филма му „Сляпо петно“, чиято премиера предстои на 14.11.2007 в Червената къща, може да се чуе ТУК.

Автор:
Екип "На тясно"
Публикация:
22.10.2007 г. 21:50
Посетено:
1610
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/4704-kravno-otmashtenie-na-boryana-rossa-i-oleg-mavromatti