Лаборатория

Деца и младежи създават изкуство в Горна Липница и се учат на любов към родното място

Темата, която обединява малки и големи в Арт резиденцията тази година, е "Творческа България за Света“

Деца и младежи създават изкуство в Горна Липница и се учат на любов към родното място: 1
Всички участници
Деца и младежи създават изкуство в Горна Липница и се учат на любов към родното място: 2
Надя Боянова с децата

Деца и младежи създават изкуство в Горна Липница и се учат на любов към родното място 

На 5 август 2024 г. по традиция в с. Горна Липница се откри лятното издание на Арт Резиденция „Старото училище“ – Генерация Творя за деца и младежи творци. Стремежът на организаторите в работата с тях е да ги научат не само на отношение към творчеството, но да изградят и чувство на любов и принадлежност към родното място.

Темата, която обединява малки и големи в Арт резиденцията тази година, е "Творческа България за Света“.

В групата на малките участници, разделени в няколко възрастови категории, са 36 деца – някои, живеещи в Горна Липница, други дошли за лятната ваканция или събитието. Техни ментори са Пламен Петров и Надя Боянова.

Пламен Петров е един от тримата организатори на арт резиденцията, заедно с Дарина Палова и Димитър Палов. Професионално се занимава с графичен дизайн. Има самостоятелни и групови изложби в Павликени, В. Търново, Пловдив, Варна, София и др.

Надя Боянова е потомка на стари горнолипнишки родове. Тя влиза в арт резиденцията след години на странстване, търсене и откриване на творческото и житейското си амплоа. Синтезът между изкуствата е посоката, която избира за работата с децата на Горна Липница, три от които са нейните собствени. Споделя и практикува принципите за свободна педагогика, в която водещо е подражанието на смислено подредени занимания по изкуства, които преливат едно в друго без граници.

Ето и останалите индивидуални участници:

Димитър Николов – ленд арт

"Аз съм млад скулптор, захранен с мисълта за разбиране и развитие на формата в пространството. Работя професионално с камък от десетилетие, защото чисто и просто той ме вълнува, компрометира и респектира. В семейството ми се намирам на третото стъпало като поколение дълбаещ, режещ и моделиращ каменоделец. Опитът ме води до идеи, търсения и разногласия, както в скулптурата, така и в личния ми характер."

Вангел Вангелов – инсталация

Той е част от Генерация Творя от първото издание на резиденцията за млади артисти. Изразява се чрез визуални изкуства, арт атракции и творчески преживявания. Учил е и продължава да се учи от всичко около него. Интересува го развитието на човечеството, технологиите и изкуството. Живее в Казанлък и твори навсякъде.

Росена Тодорова - визуални изкуства

Родена и израстнала в град Варна. Завършила е средно образование в НУИ “Добри Христов”, гр. Варна, специалност Живопис, а през 2023 година завършва и бакалавърска степен в НХА – София, специалност Плакат и визуална комуникация.

Габриел Петров - визуални изкуства, видео

Павликенчанин в магистърска степен специалност Визуална комуникация. Експерименталист с фокус върху визуалното въздействие и предаването на емоции чрез цветове и форми.

Деница Целова - кинетична инсталация

24-годишна студентка, завършила художествена гимназия във Варна. Бакалавър и магистър Моден дизайн. Любител и създател на всичко, което въображението може да измисли.

Кристофър Кръстев – пърформанс

Кристофър Кръстев, на 24 години от Плевен. Завършил бакалавърска степен със специалност „Електроенергетика и електрообзавеждане“ в Технически университет-София. Бъдещ магьосник.

Давид Ангелов - видео

"Казвам се Давид Ангелов, на 17 години съм, от София, и уча в 1 СУ “Пенчо Славейков”. Моите интереси са рисуване, музика и фотография. През свободното си време обичам да излизам с приятели или да тренирам. Бил съм част от множество изложби, както и конкурси. Участвам за втора година в Арт резиденция “Старото училище”.

Магдалена Радева- живопис

Завършила е Иконопис в Националната гимназия за приложни изкуства ,,Тревненска школа“. 19-годишна студентка в Националната художествена академия в София със специалност Реставрация. Обича да експериментира и научава нови техники при рисуването.

Юлян Вергилов – видео

Юлян Вергилов е на 18 години. Живее в Горна Липница и в София. Той е едно от децата от възпитаниците на Арт резиденция „Старото училище“. През годините е участвал в груповите занимания на резиденцията, както и в реализирането на ежегодните визуални и пърформанс проекти на Пламен Петров. Неговите интереси са в сферата на фотографията и визуалните изкуства.

Рами ван Кестел и L.Y.R.A – ритуално изкуство

Рада Мария Вергилова (Рами ван Кестел) е на 11 години. Живее в Горна Липница и в София. Арт резиденция „Старото училище“ е била съпътстваща в нейните лета още от раждането й – първо неосъзнато, после в групата на най-малките участници, а от 2023 г. в съвместни проекти със своите вуйчо и вуйна (L.Y.R.A.). Нейните интереси са в сферата на изобразителното изкуство с водни бои и различни методи на експериментиране.

Всички участници ще творят в рамките на седмица и в събота - 10 август 2024 от 18:00 часа - ще представят своите произведения. Изложбата ще бъде в сградата на училището в Горна Липница.

Събитието е част от културния календар на Община Павликени.

..................................

Арт Резиденция „Старото училище“ е създадена през 2010 г. и се намира в с. Горна Липница, община Павликени, област Велико Търново. В миналото сградата, в която се помещава резиденцията, е била училище. Резиденцията разполага с 6 закрити ателиета и фотоателие, открито пространство за работа – дворът на училището, зала за кинопрожекции и концерти.

---------------------------
За повече информация за събитието: телефон за контакти 0886719054 – Димитър Палов .

Автор:
Елица Палова
Публикация:
09.08.2024 г. 18:53
Етикети:
изложбас. Горна Липница
"Творческа България за Света“
“Генерация Творя
Арт Резиденция „Старото училище“
Посетено:
225
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/39634-detsa-i-mladezhi-sazdavat-izkustvo-v-gorna-lipnitsa-i-se-uchat-na-lyubov-kam-rodnoto-myasto