Лаборатория

Рекорден брой кандидати за участие в XV клавирен майсторски клас на Людмил Ангелов в Нов български университет

На 18 юни младите пианисти ще се представят на заключителен концерт в Камерна зала „България“

Рекорден брой кандидати за участие в XV клавирен майсторски клас на Людмил Ангелов в Нов български университет

За петнадесета поредна година един от най-ярките и активни на световната музикална сцена български пианисти – Людмил Ангелов, провежда Майсторски клас в Нов български университет.

26 млади пианисти от България, Германия, Македония, Кувейт, Турция и Южна Африка се включиха в прослушването, което се проведе на 6 юни в НБУ. 

Селектирани за участие в майсторския клас бяха 16 от кандидатите на възраст между 14 и 27 години, като един от тях влиза по право, след като миналата година спечели възможността да участва и в тазгодишното издание на класа. 

В периода от 7 до 17 юни младите пианисти ще работят върху усъвършенстване на клавирните си умения и художествената интерпретация с почетния професор на Нов български университет. На 18 юни те ще се представят на заключителен концерт в Камерна зала „България“.

По традиция, след концерта, професор Ангелов ще присъди наградите за младите таланти. Най-добре представилите се пианисти ще получат възможността да участват в концерт със симфоничен оркестър през следващия музикален сезон. Сред наградите е и участие в концерт в рамките на  фестивалите „Пиано Екстраваганца“ или „Софийски музикални седмици“, както и преодоставяне на изява в концерт в City Mark Art Center, София. По традиция проф. Людмил Ангелов ще избере и пианистите, които ще получат стипендия за следващия му майсторски клас или обучение в курс на проф. Людмил Ангелов в НБУ.

Редица от участниците в майсторския клас на Маестро Ангелов в Нов български университет са носители на лауреатски звания и първи награди на международни музикални конкурси, като сред тях са: Констанца Дюлгерова, Емануил Иванов, Мария-Десислава Стойчева, Георги Василев, Доач Бездюз, Теодор Пазов и много други.

 

Автор:
Елена Гюрова, НБУ
Публикация:
10.06.2024 г. 12:08
Посетено:
192
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/39355-rekorden-broy-kandidati-za-uchastie-v-xv-klaviren-maystorski-klas-na-lyudmil-angelov-v-nov-balgarski-universitet