Лаборатория

Новият модул от Образователната програма на Градската художествена галерия - Варна, е на тема “Портрет”

Занятията са насочени към деца от 1. до 6. клас и ще бъдат водени от музеен педагог

Новият модул от Образователната програма на Градската художествена галерия - Варна, е на тема “Портрет”: 1
Елисавета Консулова-Вазова, Портрет на чехкинче, 1931 г.

Новият модул от Образователната програма на Градската художествена галерия - Варна, е на тема “Портрет”

Започва нов модул от Образователната програма на Градската художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна, който по достъпен и увлекателен начин развива интереса на учениците към изучаваните в училище жанрове и движения в българското изобразителното изкуство.

В учебната програма по изобразително изкуство за 5. клас е застъпена и темата за портрета като жанр в живописта. Екипът на Галерията кани ученици и преподаватели на групови занятия, в които ще ги запознае с живота и творчеството на един признат майстор на портрета в българското изкуство - художничката Елисавета Консулова-Вазова (1881 – 1965).

Елисавета Консулова-Вазова завършва втория випуск на Рисувателното училище през 1902 г. при проф. Ярослав Вешин. През 1919 г. тя организира първата си самостоятелна изложба, която е и първата подобна изява на жена художничка в България. Специализира портретна живопис в Мюнхен и е един от основателите на движението „Родно изкуство“. Смятана е за един от основоположниците на пленарната живопис у нас. Създава цикъл от пленерни портрети, поставяйки моделите си под пряка слънчева светлина, което предава определена цветова динамика на творбата и импресионистично звучене, и се превръща в отличителен белег на нейното творчество. Тя е сред малцината жени художници, които са и теоретици на изкуството - автор е на статии, преводач, просветител за младите момичета и жените.

Като част от образователния модул “Портрет” учениците ще имат възможност да рисуват по образец на една от известните творби на Елисавета Консулова-Вазова, собственост на Градската художествена галерия - Варна - „Портрет на чехкинче“, 1931 г., маслени бои, платно.

Децата ще рисуват с молив и пастел, като всички материали се осигуряват от Галерията. Водещ на занятията е музейният педагог Дарина Христова.

Следващ училищната програма за 5. клас, образователният модул “Портрет” е разработен така, че да е подходящ не само за ученици от 5. клас, но и за по-широк възрастов диапазон - от 1. до 6. клас включително.

Занятията са групови и се провеждат от понеделник до петък в работното време на Галерията в периода от 20.02. до 20.04.2024. Записването е предварително, на тел. 052 612 363.

______________

Снимки Александър Николов

 

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна

www.facebook.com/Varna.City.Art.Gallery

http://varnacityartgallery.com

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
25.02.2024 г. 13:27
Етикети:
българско изобразително изкуствоГХГ “Борис Георгиев” - ВарнаОбразователна програма
тема “Портрет”
Елисавета Консулова-Вазова
Дарина Христова
нов модул
Посетено:
256
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/38605-noviyat-modul-ot-obrazovatelnata-programa-na-gradskata-hudozhestvena-galeriya-varna-e-na-tema-portret