Лаборатория

Писателска работилница с гост преподавател Мария Гетова набира участници сред младежите във Варна

Краен срок за записване: 18 ноември 2023 г.

Писателска работилница с гост-автор Мария Гетова набира участници сред младежите във Варна

Четвъртата работилница за творческо писане „Собствена стая“ стартира тази неделя, 19 ноември, във Варна с гост писателката Мария Гетова. Желание за участие могат да заявят младежи с интерес към литературата и създаването на авторски текст на възраст от 15 до 22 г.

Формулярът за записване е отворен до 18 ноември, събота, на адрес: www.amorpha.org. Записвания се приемат и на място в работното време на пространството за култура и обучение на фондацията на адрес ул. „Драган Цанков“ № 10, вход от ул. „Шейново“, до Адвокатска градинка.

Мария Гетова, писател, културолог и организатор на културни събития, пристига за 8-дневна резидентна програма, в която освен с избраните курсисти в работилницата, ще се срещне с ученици в няколко варненски училища. Организаторите от Младежка фондация „Аморфа“ са предвидили и отворена среща-разговор с писателката на 23 ноември, четвъртък. Мария Гетова ще гостува и на писателския клуб „Собствена стая“ на 19 ноември.

Фокус на работилницата с младата поетеса е „Писането като споделено преживяване“ (19 – 25 ноември).  Четвъртата работилница от поредицата има за цел да достигне до младежи, които смятат писането за самотно начинание и да им съдейства в създаването на малка общност от млади хора с интерес към писането и четенето. Специално внимание ще бъде отделено на процеса на книгоиздаване – подготовка на текстовете за публикуване, избор на редактор и илюстратор.

По време на досегашните гостувания се включиха ученици от различни варненски и училища, както и по-големи младежи. В посещенията в пет варненски гимназии гостуващите автори Александър Христов, Иван Димитров и Антония Апостолова се срещнаха с близо 200 ученици от 7 до 12 клас.

Мария Гетова, четвъртият гост в литературната поредица, е публикувала поезия и проза в различни електронни списания. Носител е на втора награда на Националния конкурс за поезия „Веселин Ханчев“ за 2022 г. Нейната стихосбирка „Полуразпад“ (изд. „Скрибенс“) получава номинация за награди „Перото“ 2023 в категория „Дебют“. Участник е в Sofia Underground 2023 г. с двуезичен поетичен пърформанс с чехкинята Яна Орлова. От 2018 г. работи в сферата на културата и има опит в организацията на събития, свързани с култура и международна дейност.

„Собствена стая“ – литературният свят на младите хора е поредица литературни резиденции с работилници по творческо писане с писателите Александър Христов (Велико Търново), Антония Апостолова (Бургас), Иван Димитров (София) и Мария Гетова (Русе). Пилотната програма на Младежка фондация „Аморфа“  се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ на Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие“.

***

Страница на литературните работилници във Фейсбук: https://fb.me/e/1uKLn2ZNB

 

Автор:
Младежка фондация „Аморфа“
Публикация:
15.11.2023 г. 16:09
Посетено:
323
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/38037-pisatelska-rabotilnitsa-s-gost-prepodavatel-mariya-getova-nabira-uchastnitsi-sred-mladezhite-vav-varna