Лаборатория

Световноизвестното украинско сопрано и диригент Виктория Витренко представя отворени лекции за авангардна вокална музика

Онлайн лекциите са част от проекта PRESENT PAST

Международно признатото украинско сопрано и диригент Виктория Витренко ще проведе серия от лекции и майсторски класове в рамките на музикалния проект на Гьоте-институт - "PRESENT PAST". Инициативата цели да кооперира артисти, идващи от различни музикални традиции и с различен музикален подход,  за да се създадат нови музикални композиции, вдъхновени от българския фолклор и авангардната музика на XX и XXI век.

Работата по проекта продължава повече от една година и ще завърши с концерт, в който ще звучи музика на Чико Мело (Бразилия/Германия) и Петър Керкелов (България) със солистка Виктория Витренко.

Открити лекции по авангардна вокална музика

Онлайн лекции, част от проекта PRESENT PAST

6 и 7 ноември 2023 г., 18:00 - 20:00 ч. 

> Регистрирайте се тук < 

Обучителните сесии - "Бърз курс по история на вокалната музика през XX и XXI век" и "Въведение във вокалните разширени техники" - ще се състоят на 6 и 7 ноември от 18:00 часа. И двете лекции ще се проведат чрез Zoom на английски език, а участието в тях е безплатно след регистрация. 

Първата лекция - "Бърз курс по история на вокалната музика през 20-ти и 21-ви век" - ще представи хронологично изследване на класическия музикален авангард, обхващащо италианския футуризъм, европейските движения на Дада, творчеството на Арнолд Шьонберг, влиянието на разкъсваната от войната Европа върху вокалната музика, американското изпълнителско изкуство, експерименталната вокална нотация и най-новите тенденции във вокалната музика по света.

Във втората сесия, "Въведение във вокалните разширени техники", участниците ще се впуснат в пътешествие из различни вокални техники, с изключение на "bel canto", включително Sprechgesang, бяло пеене, вокално “пържене”, мултифоника, техниката Strohbass и др. В тази лекция ще се навлезе и в иновативната музикална нотация, включително графични партитури.

Гьоте-институт България и Виктория Витренко канят студенти по вокална практика, композитори, преподаватели и всички, които се интересуват от авангардна вокална музика, да се включат в тези сесии. Въпреки че присъствието и на двете лекции е препоръчително, то не е задължително. Сесиите имат за цел да вдъхновят и подготвят участниците за практическия майсторски клас на 11 и 12 декември в София. Майсторските класове целят да достигнат за музиканти, които желаят да изучават и практикуват вокална музика от XX и XXI век. Участниците могат да донесат свой собствен репертоар или да разучат авангардната вокална музика представена на лекциите.


Виктория Витренко е украинско сопрано, диригент и артистичен директор. Музикалната ѝ прецизност и експресивната ѝ личност ѝ позволяват да интерпретира произведения на съвременната музика от ХХ и ХХI век. Кариерата на Виктория я отвежда на сцени в Германия, Великобритания, Норвегия, Холандия, Франция, Македония, Италия, Белгия, Гърция, Румъния, Швейцария, Украйна и Русия. Дебютният ѝ албум "Scenes" (2019, AUDITE) с камерна музика от Георг Куртаг печели наградата Supersonic Pizzicato и е номиниран за Наградата на германската звукозаписна критика (PdSK-2019) и Международните награди за съвременна музика 2020 (ICMA 2020).

Проектът PRESENT PAST се стреми да преодолее пропастта между глобалното и традиционното, общността и индивидуалността, Запада и Изтока чрез музиката. Черпейки вдъхновение от Архива на българската традиционна музика, проектът се занимава с предизвикателството да се запази традиционната музика в условията на глобализация. Композиторите Чико Мело и Петър Керкелов ще създадат произведения, които вдъхват нов живот на записите от архива на БАН. Керкелов, етномузиколог, внася българската гледна точка, а Мело допринася с мултикултурен подход. Сътрудничеството има за цел да покаже, че традиционните гласове, съхранени в архива, могат да повлияят на съвременната музика и да останат актуални. Проектът подчертава живия характер на традиционната музика и способността ѝ да вдъхновява нови артистични прояви, като оспорва схващането, че тя е проста форма на изкуство, и показва значението ѝ в ежедневието. Крайната цел е да се подчертае непрекъснатата актуалност на традиционната музика и да се зададе положителна насока за бъдещи проекти, включващи богатата музикална история на Балканския регион и по-специално на България.

Очаквайте още подробности около музикалния проект, иницииран от Гьоте-институт България, съвсем скоро!

Повече за събитията от програмата на Гьоте-институт можете да намерите на нашия сайт и във Facebook и Instagram. За да получавате регулярно културната ни програма и информация за събития, можете да се абонирате за месечния ни бюлетин тук.

 

Автор:
Калина Иванова, Гьоте-институт България
Публикация:
31.10.2023 г. 11:56
Етикети:
Гьоте-институт БългарияВиктория Витренко
Петър Керкелов (България)
Чико Мело (Бразилия/Германия)
практически майсторски клас
проект "PRESENT PAST"
онлайн лекции
Посетено:
387
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/37925-svetovnoizvestnoto-ukrainsko-soprano-i-dirigent-viktoriya-vitrenko-predstavya-otvoreni-lektsii-za-avangardna-vokalna-muzika