Лаборатория

Гьоте-институт България отправя отворена покана за работилница с германския артист, фотограф и критик Йоахим Шмид, която ще се проведе между 10 и 13 ноември 2023

Участието в четиридневната работилница е безплатно, а работният език е английски

◊ ПОКАНА

Гьоте-институт и Йоахим Шмид отправят отворена покана към всички артисти, без ограничение във възрастта, опита или полето им на дейност. Целта на работилницата ще бъде създаване на собствени книги с намерени изображения и текстове.

Работилница с Йоахим Шмид

Краен срок за кандидатстване: 08 oктомври 2023 г.
Обявяване на участниците: 13 октомври 2023 г.
Провеждане на работилницата: 10-13 ноември 2023 г.
Място на провеждане: Гьоте-институт България, ул. „Будапеща“ 1, гр. София

Създаване на собствени книги с намерени изображения и текстове

Работилницата ще започне с обсъждане на различни стратегии в създаването на художествени произведения с намерени изображения и текстове - както печатни материали като вестници, списания, брошури, каталози, книги, пощенски картички и т.н., така и дигитални материали от онлайн източници.

Участниците ще трябва сами да си набавят материали от достъпни за тях източници, които после да преработят. Фокусът на работилницата ще бъде насочен върху експериментална работа с методи за апроприация на намерени изображения и текстове, които ще бъдат използвани за собствени художествени произведения. Основната цел на работилницата не е участниците да завършат произведенията си в рамките на няколко дни, а да се инициират процеси и да се развият идеи, с които да продължат да работят и в бъдеще.

Работилницата е отворена към всички артисти, без ограничение във възрастта, опита или полето им на дейност.

 Участието в четиридневната работилница е безплатно. Преди обед ще има индивидуални консултации с участниците, а груповите занимания ще бъдат в диапазона между 14-18 часа.

 Работен език: английски

 Краен срок за кандидатстване с биография, кратко портфолио и/или мотивация: 08 oктомври 2023 г.

 На имейл: kulturna-programa-sofia@goethe.de

 Обявяване на участниците: 13 октомври 2023 г.
 Брой участници: 10-12
 Място на провеждане: Гьоте-институт България

Йоахим ШМмид (1955, Балинген) е визуален артист, фотограф и критик, живеещ и работещ в Берлин. Между 1971 г. и 1981 г. учи визуална комуникация във Висшето училище по дизайн в Швебиш Гмюнд и във Висшето училище по изкуства в Берлин.

Много от творбите на Шмид се базират на намерени фотографии. През 1989 г. за своя метод на работа той формулира мотото "Няма нови снимки, докато не се изчерпят старите". За най-мащабната си работа "Снимки от улицата" (Bilder von der Straße) използва всички снимки, открити в публичното пространство за периода 1982-2012 г. В книгата си "Йоахим Шмид и фотографиите на другите" (Joachim Schmid e le fotografie degli altri) италианският художник и теоретик Франко Вакари създава за работата му общия термин Lumpenfotografie.

Творбите на Шмид са показвани в многобройни самостоятелни и групови изложби в Германия и в чужбина и са част от колекциите на редица музеи (Folkwang Museum Essen, Nederlands Fotomuseum Rotterdam, San Francisco Museum of Modern Art, Stedelijk Museum Amsterdam). По повод първата му ретроспектива в Музея "Франсис Йънг Танг" в Ню Йорк  издателство „Щайдел“ публикува изчерпателната монография „Joachim Schmid Photoworks 1982-2007“.

В периода 1982-1987 г. Шмид е редактор, издател и главен автор на списание Fotokritik. След спирането на списанието той започва да публикува редица artist‘s books, създадени от артисти, а през 2009 г. основава ABC Artists' Books Cooperative - международна мрежа от и за артисти, работещи в полето на книгите, с печат по заявка.

Повече за Йоахим Шмид можете да откриете ТУК

На 9 ноември предстои да бъде открита и изложба на самия Йоахим Шмид в галерията на Гьоте-институт България с куратор Надежда Павлова.

............

 Повече за събитията от програмата на Гьоте-институт можете да намерите на нашия сайт и във Facebook и Instagram. За да получавате регулярно културната ни програма и информация за събития, можете да се абонирате за месечния ни бюлетин тук.  

За контакт:

Калина Иванова, Връзки с обществеността, kalina.ivanova@goethe.de

Автор:
Калина Иванова, Гьоте-институт България
Публикация:
03.10.2023 г. 20:49
Посетено:
469
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/37762-gyote-institut-balgariya-otpravya-otvorena-pokana-za-rabotilnitsa-s-germanskiya-artist-fotograf-i-kritik-yoahim-shmid-koyato-shte-se-provede-mezhdu-10-i-13-noemvri-2023