Лаборатория

Литературната програма "Собствена стая" продължава с писателката Антония Апостолова

През октомври Младежка фондация „Аморфа“ продължава с втората част на цикъла „Собствена стая“ – литературни работилници за младежи

Пилотното издание на творческата програма "Собствена стая" предоставя възможност на младежи на възраст 15-22 г. от гр. Варна да се включат в поредица обучения в различни направления на литературата – критика, литературна теория, творческо писане на проза и поезия и др. Участниците ще добият умения и за това как да публикуват и разпространяват творчеството си, а също и как да създадат собствена читателска общност.

Втората двуседмична работилница от поредицата – „ Собствена стая – Да и не за прозата“, ще се състои от 9 до 19 октомври, а гост-лектор ще бъде Антония Апостолова - писател, редактор и рецензент на художествена литература, създател на популярната платформа „Литературни разговори“. Антония Апостолова издава първата си книга „Солена ябълка“, поезия, още в гимназията. Втората ѝ книга „Потъване в мъртво море”, разкази, „Жанет 45", 2019, е отличена с националната награда „Йордан Радичков“ 2020 и е номинирана за наградата на „Портал Култура”. Романът „Нас, които ни няма“, “Жанет 45”, 2021, получава националната литературна награда на „Портал Култура“ и годишната литературна награда на Община Бургас 2022, както и номинация за награда „Перото“.

Успешен старт на „Собствена стая“ даде Александър Христов, писател и преподавател във Великотърновски университет, който запозна участниците в работилниците с изкуството на поезията и създаването на стихотворение.

До 8 октомври желаещите да разгърнат творческите си умения могат да се запишат за втората част от поредицата, която ще наблегне на прозата и как се пише добра история. Обучението с Антония Апостолова ще приключи в събота, 14 октомври, с дискусия, среща-разговор и откриване на изложба с резултатите от писателската работилница.

Младите участници ще имат и лекции, насочени към процеса на книгоиздаване и създаване на общност от писатели и читатели. Лектори ще бъдат Мария Баджакова – филолог и директор на Младежка фондация „Аморфа“, координатор на събитието „Нощ на литературата“ във Варна, и Анна-Мария Попова – литературен блогър и културен журналист, ръководител на проекта „Собствена стая“ на Младежка фондация „Аморфа“.

Записването за втората работилница от поредицата „Собствена стая“ е отворено до 8 октомври 2023 г. Формуляр за записване: https://forms.gle/H8pYkP3iSzAmzYQV7

„Собствена стая“ – литературният свят на младите хора е поредица литературни резиденции с работилници по творческо писане с писателите Александър Христов (Велико Търново), Антония Апостолова (Бургас), Иван Димитров (София) и Мария Гетова (Русе). Пилотната програма на Младежка фондация „Аморфа“ се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ на Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие“.

***

Страница на литературните работилници във Фейсбук: https://fb.me/e/gr8SNguDe

 

Автор:
Анна-Мария Попова
Публикация:
03.10.2023 г. 20:42
Етикети:
Александър ХристовАнтония Апостолова
Анна-Мария Попова
Мария Баджакова
„Литературни разговори“
Младежка фондация "Аморфа"
"Собствена стая"
Посетено:
491
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/37761-literaturnata-programa-sobstvena-staya-prodalzhava-s-pisatelkata-antoniya-apostolova