Лаборатория

Пътуваща фотоработилница за цианотипия гостува във Варна в началото на октомври

На 3 и 4 октомври всички желаещи могат да се включат в ателиетата „Синята градина“

Стефан Каменов и неговият асистент Даниела Керанова пристигат във Варна за две работилници по алтернативната фотографска техника без фотоапарат цианотипия.

На 3 и 4 октомври всички желаещи да участват могат да се включат напълно безплатно в ателиетата „Синята градина“. Работилниците стимулират творческото развитие и активното участие на младежите от 12 до 18 г. Финална изложба ще представи резултатите от работилницата на 5 октомври и ще бъде отворена за посещения до 8 октомври 2023 г.

Работилниците по цианотипия ще срещнат повече млади хора с този различен и достъпен фотографски процес, който не изисква фотоапарат и от години има многобройни приложения в изкуството. Двете работилници – на 3 и 4 октомври, предлагат идентична програма и са отворени за всички с вход свободен. Събитията ще се проведат в „Аморфа“ – пространство за култура и обучение до Адвокатската градинка (пл. „Ален Боске“), гр. Варна.

Отпечатъците, създадени от участниците по време на работилниците, ще бъдат представени във финална изложба, чрез която младежите любители ще могат да споделят своите успехи с техните приятели, родители и с публиката.

Дати на работилницата:

• 3 октомври, вторник, от 10:30 до 12:30 ч.

• 4 октомври, сряда, от 14:00 до 16:00 ч.

Дати на изложбата на участниците: Откриване на 5 октомври от 18 до 20 ч. Продължителност: 5-8 октомври.

„Синята градина“ – ателие за цианотипия, е пътуваща из България фотоработилница, която представя и запознава младите хора с един от най-ранните фотографски процеси, създаден през 1842 г. „Синята градина“ във Варна се осъществява от „НОАРТ“ – Стефан Каменов с подкрепата на Фонд „Култура“ на Община Варна и в партньорство с Младежка фондация „Аморфа“.

***

Страница на работилниците във Фейсбук: https://fb.me/e/6U6viYjUI

 

Автор:
Младежка фондация „Аморфа“
Публикация:
02.10.2023 г. 11:04
Етикети:
Младежка фондация „Аморфа“Варнаателиетаработилницицианотипия
Даниела Керанова
Стефан Каменов
алтернативна фотографска техника
Посетено:
542
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/37742-patuvashta-fotorabotilnitsa-za-tsianotipiya-gostuva-vav-varna-v-nachaloto-na-oktomvri