Лаборатория

Лаборатория "Слово и образ"

Интерактивен семинар, базиран на визуални творби на Юлиана Хичева

Лаборатория "Слово и образ"

◊ ПОКАНА

Лаборатория „Слово и образ“

Образ: Юлиана Хичева
Слово: Силвия Борисова

2, 3, 4 октомври 2023 г.
16.30–18.30 часа

Контейнер VOX POPULI (Княжеска градинка, гр. София)

Вход: свободен

***

Лаборатория „Слово и образ“ е интерактивен семинар, базиран на визуални творби – серия цианотипни фотографии на Юлиана Хичева, който ще се провежда всеки следобед от 16.30 ч. в рамките на тридневна изложба. Лабораторията има за цел да „развърже“ обичайните връзки между думите и образите, с които всички си служим във всекидневието си, и да пробуди творческото преживяване и поглед, надникването в онова състояние на зараждане, в което най-съкровеното в нас – емоции, желания, усещания, мисли – тепърва си избира форма на изразяване: тя може да е образ, слово, движение, четвърто и пето; а може и да е отказ от тях.

Идеята за тази лаборатория е вдъхновена от изследователските търсения на Юлиана Хичева около поетичното във въздействието на образа, феномена на движението между образ и слово, между съзерцанието и активното себеизразяване в света – движенията на душата, цветовете и нюансите на личността, и тези на Силвия Борисова – около неизменната преплетеност и прегръдка на слово и образ и резултатите, когато двете се откъсват от прегръдката си, около вътрешните и външните форми на словото и образа, около множествеността на човешкото себеизразяване в света, което понякога се чувства затворено зад стъклени стени като в аквариум, а понякога се разлива извън всякакви предели като море.

Как възникват образите? Как живеят и какво променят в нас и защо се нуждаем от тях? Какво е да влезеш в ролята на образ в първо лице; да преживееш пътя на една идея от слово в образ и от образ в слово? Оставят ли думите следи в нас, така както образите водят послеобрази? В хода на лабораторията-семинар сложната прегръдка на слово и образ ще търси и открива свои форми в думи и сетивност.

Лабораторията е отворена за въображението и следобеда на всеки.

* * *
Юлиана Хичева е докторант по естетика в Института по философия и социология – БАН. Завършва Национална художествена академия – специалност „Живопис“, и магистърска степен по Изкуствознание в програма Фотография на НБУ. Работи в областта на живописта и фотографията, като се интересува от пространството, което остава помежду двете медии, и метаморфозите им във времето.

Някои от самостоятелните ѝ проекти са: „Ейдоси в моята представа“, Галерия Doza; „Между въображаемото и механичното“, Галерия Credo Bonum; „Le Moi Et Le Je“, Галерия Сердика (2022). Реализира серия от изложби, озаглавени „Свободно движение“, представени в Галерия Depoo, София и Музей „Георги Велчев“, Варна (2021). През годините участва в съвместни художествени проекти в България, Париж, Кипър и др. В творчеството си изследва абстрактното изображение, скрито дълбоко в същината на нещата. Търси поетичното в реалността и валидността му в настоящата ситуация на света.

*

Силвия Борисова е доцент по естетика в Института по философия и социология – БАН. Автор е на книгите „Граници на естетическото съзнание“ (2017) и „Естетика на тишината и мълчанието“ (2019). Основните ѝ интереси са в областта на модерната и негативната естетика, философия на възприятието, философия и естетика на тялото, феноменология на движението, минимализма и концептуализма в изкуството. Изследването на сетивното възприятие за нея е неотделимо едно с художествената практика и изследването „отвътре“ на видовете изразителност в различните изкуства и на самата възможност хората да се разбират помежду си през художествените символи, форми и цветове.

Нейни поезия, приказки, есета и илюстрации са публикувани в сп. „Родна реч“ (1999–2003), сп. „Кръг“ (1999–2001), в. „Пулс“ (2002), в. „Български писател“ (2003), „Антология на младите български поети“ (2008), „Литературен вестник“ (2019) и сп. „NotaBene“ (2021, 2023). Един от създателите на „Мета-Аз-Приказка“ – хепънинг на общия език (Глава I: Възможности за колективен квантов скок тук и сега, 2018, Център за култура и дебат „Червената къща“; Глава II: Полет 002 Ноуервил, 2018, Underground Gallery; Глава III: Полет 2.0 Химера, 2019, Underground Gallery; Глава IV: Дъжд на Луната, 2019, Арт-къща „Кръг“, Дъждовница).

***

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Столична община в партньорство със Студио за документален театър VOX POPULI

 

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
26.09.2023 г. 09:49
Посетено:
531
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/37698-laboratoriya-slovo-i-obraz