Лаборатория

Стартира програмата „Собствена стая“ – литературният свят на младите хора

Младежка фондация „Аморфа“ започва нова творческа инициатива за младежи на възраст от 15 до 18 г.

Стартира програмата „Собствена стая“ – литературният свят на младите хора

„СОБСТВЕНА СТАЯ“ – ЛИТЕРАТУРНИЯТ СВЯТ НА МЛАДИТЕ ХОРА

Този септември Младежка фондация „Аморфа“ започва нова творческа инициатива за младежи на възраст от 15 до 18 г. Литературните работилници от цикъла „Собствена стая“ ще дадат възможност на учениците от гр. Варна да се включат в поредица обучения в различни направления на литературата – критика, литературна теория, творческо писане на проза и поезия и др.

Младежите ще добият знания и за това как да публикуват и разпространяват творчеството си, а също и как да създадат собствена читателска общност.

От 25 септември до 5 октомври участниците ще могат да се включат в първата двуседмична работилница от поредицата – „Поезия и литературна теория“, а гост-лектор ще бъде Александър Христов, писател и преподавател в специалност „Българска филология“, Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“. Авторът вече има три издадени стихосбирки – „Крайпътна обител“, „До първата сянка“ и „Ако мястото е време“, а за дебютната е удостоен със съпътстваща награда от Националния конкурс за поезия „Христо Фотев“ (2018).

Лектори ще бъдат и Мария Баджакова – филолог и директор на Младежка фондация „Аморфа“, координатор на събитието „Нощ на литературата“ във Варна, и Анна-Мария Попова – литературен блогър и културен журналист, ръководител на проекта „Собствена стая“ на Младежка фондация „Аморфа“.

Записването за първата работилница от поредицата „Собствена стая“ е отворено до 22 септември 2023 г.

Формуляр за записване: https://forms.gle/iuPLZwCeTWe9hu9a8

„Собствена стая“ – литературният свят на младите хора е поредица литературни резиденции с работилници по творческо писане с писателите Александър Христов (Велико Търново), Антония Апостолова (Бургас), Иван Димитров (София) и Мария Гетова (Русе). Пилотната програма на Младежка фондация „Аморфа“ се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ на Община Варна, Дирекция „Култура и духовно развитие“.

* * *

Страница на литературните работилници във Фейсбук: https://fb.me/e/4ABWyaWSH

 

 

Автор:
Младежка фондация „Аморфа
Публикация:
15.09.2023 г. 13:38
Посетено:
601
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/37645-startira-programata-sobstvena-staya-literaturniyat-svyat-na-mladite-hora