Лаборатория

Артисти от Украйна, Русия и България участват в тридневен уъркшоп по плейбек театър в Нов български университет

Част от програмата на BG Playback театрален фестивал 2023

С призива „Да бъдем заедно!“ артисти от България, Украйна и Русия се включват в тридневен уъркшоп по плейбек театър в Нов български университет.

Организатори на фестивала са Университетски театър на НБУ и Департамент „Театър“, с участието на Департамент „Музика“.

Темата на театралния фестивал е „Да бъдем заедно – Социални измерения в Playback театъра“.

Очаква се в събитието да се включат десетки артисти, сред които и украински граждани, настанени в центровете за бежанци във Варна и Бургас, студенти от програмите „Театър“ и „Музика“ на Нов български университет.

BG Playback театрален фестивал 2023 ще се проведе от 31 март до 2 април, 2023, а програмата му предвижда лекции и 7 уъркшопа с водещи гост-лектори: Цвета Балийска, Нелла Чилачава (Русия), Александър Евтимов – Шамана, Цветина Матева, ас. Яница Шопова, лектор преподавател от НБУ, доц. д-р Антоанета Петрова , лектор преподавател от НБУ. На 1 и 2 април, публиката ще има възможност да се включи в Playback представления в Университетски театър на НБУ.

Специален гост на събитието ще бъде Анастасия Воробьова (Германия/Русия), председател на International Playback Theatre Network и акредитиран преподaвател към Center for Playback Theatre (CPT).

Playback e спонтанно създаден импровизационен диалог между публика и актьори, който е своеобразно огледало на преживяванията на зрителите. В  Playback  представленията, разказвачът публично ни дарява с лична история за реални хора и събития, актьорите от своя страна, рискувайки неуспех, но в честен диалог,  креативно отразяват незримото и дават перспектива на наратива. Те визуализират отговорите, които разказващият несъзнавано търси у себе си, а публиката ги дарява с дълбоко внимание и любов.

Програмата се базира върху силно специализирана импро-театрални практика и ще обогати сценичния опит на артистите, актьорското им присъствие, знанията и техниката, умението за комуникация и работа в екип. Мултидисциплинарността и мултикултурността са силно присъстващи елементи в принципите на програмата.

 

Автор:
Елена Гюрова, НБУ
Публикация:
30.03.2023 г. 12:59
Посетено:
441
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/36655-artisti-ot-ukrayna-rusiya-i-balgariya-uchastvat-v-tridneven-uarkshop-po-pleybek-teatar-v-nov-balgarski-universitet