Лаборатория

Хайку клас с Владислав Христов

Събитието е част от Литературния фестивал „Пловдив чете“

Хайку клас с Владислав Христов

Започват творческите работилници на Литературния фестивал „Пловдив чете“.

Първата е на 18 март с писателя Владислав Христов, който ще предаде своите знания и умения за писане на хайку.

Ето какво разкрива Владислав Христов преди началото на своя хайку клас:

За незапознатите с хайку, тази поезия винаги е изглеждала лесна за разбиране и написване. Да, хайку е най-кратка поетична форма, но то съвсем не е просто тристишие, описващо произволна природна картина. Всяко хайку съдържа в себе си нива от подсмисли, ако нямаме знанието и подготовката да ги разчетем, те ще останат завинаги скрити от нас.

В първата част на този клас, заедно ще откриваме хайку, защото то е навсякъде около нас, ще прочетем някои от най-високите образци в жанра, ще говорим за основните правила, които трябва да спазваме при писане, а също така и за правилата, които може да нарушаваме, ще се запознаем с различните хайку школи и техните похвати.

Във втората част, вие, като участници, ще имате възможността да развихрите хайку-въображението си по зададени теми. Преди самия финал, ще обсъдим вашите творби и ще направим заедно селекция от най-добрите сред тях.

И нека не забравяме – хайку е свободата да казваме много с малко думи. Не е никак лесно, но пък когато успеем – усещането не може да се сравни с нищо друго!

Кога: 18 март, събота, от 11:00 до 13:00 часа

Къде: Младежки център, Пловдив, улица „Ясна поляна“ 8, Гребна база

Запишете се, като попълните този формуляр:
https://forms.gle/WxWA7yrwPagq6pT47

_________
За допълнителна информация: тел. 0878 11 04 36
plovdivchete@gmail.com

 

Владислав Христов е роден през 1976 г. в Шумен. Бил е редактор в Радио „Бинар” (БНР), пише публицистика, кратки прози, поезия и хайку. Живее в Пловдив, работи като журналист и фотограф. Носител е на множество отличия в национални и международни литературни конкурси, сред които голямата награда „Basho-an” (2020) на Музея Башо, Токио. Пет години е в класацията на 100-те най-креативни хайку автори в Европа. Член e на Световната хайку асоциация и на „The Haiku Foundation“. Негови хайку са публикувани в изданията на Американската хайку асоциация „Frogpond“, Световния хайку клуб „World Haiku Review“ и десетки други. През 2016 г. хайку на Владислав Христов влиза в обучителната програма на Университета Кумамото, Япония. Съставител е на първия учебник по хайку на български „Основи на хайку”. Текстовете му са превеждани на 18 езика. Издадени книги: „Снимки на деца“ (кратки прози, 2010), „Енсо“ (поезия, 2012), „Фи“ (поезия, 2013), „Германии“ (поезия, 2014), „Обратно броене“ (поезия, 2016), „Продължаваме напред“ (публицистика, 2017), „Germanii“ (поезия, немско издание, 2018), „Комореби” (поезия, 2019), „Писма до Лазар” (поезия, 2019), „Мопсът на Вазов” (кратки прози, 2021).

* * *

* Фестивалът „Пловдив чете“ – 2023 се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от културния календар на града.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
12.03.2023 г. 12:14
Посетено:
484
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/36545-hayku-klas-s-vladislav-hristov