Лаборатория

Работилница по рисуване за деца на младата художничка Мартина Лапика в Студентски град

Галерия-клуб "Портал" даде пространство за цветното събитие

 

В съботния ден на 25 февруари в гостоприемното пространство на Галерия-клуб „Портал“ в Студентски град  беше проведена работилница за деца, водена от младата художничка Мартина Лапика. Тя представи на децата техниката „гратаж“ и им помогна да създадат свои оригинални картини по теми, избрани от самите тях. Някои изобразиха любимите си места, други нарисуваха животни, цветя и причудливи въображаеми светове. По време на работилницата под формата на игри и въпроси бяха обяснени основни аспекти от цветознанието, някои от принципите на композиране и методите на създаване на образи чрез издраскване на различни линии и петна. На финала децата научиха и какво е „конферанс“. Всяко дете обясни защо е нарисувало определен обект, както и кои други творби му харесват.

 „Децата бяха много отворени и любопитни за комуникация, работа и споделяне. Бях приятно изненада от интереса, с който създаваха своите творби чрез тази техника. Мисля, че всички се позабавлявахме този съботен следобед.“ – споделя Мартина Лапика, която е докторант в Националната художествена академия.

Общо 12 деца на възраст между 6 и12 години взеха участие в тричасовото събитие и успяха да нарисуват свои авторски картини в техника „гратаж“.

* Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Творчески стипендии - 2022“ и с любезното съдействие на Галерия-клуб „Портал“.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
01.03.2023 г. 13:41
Посетено:
957
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/36474-rabotilnitsa-po-risuvane-za-detsa-na-mladata-hudozhnichka-martina-lapika-v-studentski-grad