Лаборатория

„Малки Монументи“ – уъркшоп за деца с ментор скулпторът Рафаил Георгиев-Рафо

Децата създадоха 11 проекта за площадката "Мавзолей" пред Националната галерия - Двореца в София

В неделния ден на 26 февруари в пространството на Галерия-клуб „Портал“ се проведе атрактивен уъркшоп за деца и юноши, голяма част от които са от семейства на студенти и преподаватели, жители на Студентски град в София.

Събитието и неговите организатори осъществиха основната си цел - да запознаят децата с техники на моделиране и макетиране в скулптурата. А чрез средствата на играта успяха да ги накарат да си представят техните детски произведения в мащабите на голям монумент.

Темата „Малък монумент“ е своеобразен експеримент за това как дете може да си представи скулптурата в градска среда. Двигателят и ментор на събитието, скулпторът Рафаил Георгиев-Рафо, беше избрал съвсем не случайна локация, за да бъдат поставени проектите на малките му колеги. Това е площадката „Мавзолей“ пред Националната галерия - Двореца, която от 2018 г. е утвърдена от Столична Община като място за временни художествени инсталации в рамките на Програма „Навън“. От утвърждаването на програмата до днес има два реализирани проекта и трети, който е избран, но все още не е монтиран.

„Идеята на този уъркшоп бешеда „произведе“ проекти, които с детската си чистота и непосредственост да бъдат творчески контрапункт на сериозността и стерилността, която неизбежно носи всеки един проект за „скулптурна инсталация“ за това място, преливащо от предразсъдъците на знанието за изминалото време на възрастните. Това, което ни кара да се усмихнем истински, е чистотата и искреността на фантастичните представи за заобикалящата среда на едно дете!“ – споделя менторът Рафаил Георгиев-Рафо, който е докторант в Националната художествена академия.

В събитието взеха участие общо 11 деца на възраст между 7 и 12 години, които създадоха 11 „Малки Монумента“ за градската среда на своята София.


*
Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по програма “Творчески стипендии 2022” и с любезната подкрепа и сътрудничество на Галерия-клуб „Портал“ – пространство за култура и изкуство в ж.к. Студентски град в София.

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
28.02.2023 г. 11:26
Посетено:
612
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/36465-malki-monumenti-uarkshop-za-detsa-s-mentor-skulptorat-rafail-georgiev-rafo