Лаборатория

Тео Ушев с майсторски клас в Нов български университет

„В мрежата на следобедните сънища“ – 2 и 3 декември 2022, Галерия УниАрт, НБУ

 

Тео Ушев с майсторски клас в Нов български университет

Броени дни след официалната премиера за България на филма "ф1.618“ с автор Теодор Ушев, Нов български университет организира майсторски клас „В мрежата на следобедните сънища“ с графичния дизайнер, плакатист и аниматор.

На 2 и 3 декември, в галерия УниАрт Тео Ушев ще запознае със своя опит не само студенти от НБУ, но и от още два български университета.

„В мрежата на следобедните сънища“ е първият му майсторски клас в България, който се реализира по покана на изпълнителния директор на университета д-р Георги Текев. Обучението ще бъде разделено на две части в които, през призмата на собствената си практика Тео Ушев ще трасира техники и методи за създаване на кино изображението.

Ще бъдат засегнати проблеми с избора на техники, методи, изобретяване и намиране на свой собствен език. Филм след филм ще се проведе дискусия относно създаването на киното - от идеята, през реализацията до промотирането и представянето му пред публика. Във втората част, преминавайки през някои от най-забележителните произведения на експерименталното и ненаративно кино, ще се анализират отделните компоненти: идея, конструкция, ритъм, монтаж, звук, визуални решения, безкамерно кино, виртуална реалност.

Началото на майсторския клас ще бъде съпътствано и от изложба с плакати на Тео Ушев в галерия УниАрт, която ще бъде открита на 2 декември, в 17.30 часа и ще може да бъде разгледана до 23 декември.

На 28 ноември НБУ представи ретроспектива на анимационните филми на Теодор Ушев в киносалона на университета. Събитието беше организирано от преподавателите по анимационно кино в департамент „Кино, реклама и шоубизнес“ ас. Весела Данчева и ас. Иван Богданов.

В селекцията бяха включени десет заглавия от анимационните филми на Теодор Ушев, създадени през последните 17 години. Филмите на Ушев печелят повече от 80 награди и признания и са показвани в много ретроспективи, включително на фестивала за късометражни филми в Клермон-Феран, Франция.

От 2010 г. Тео Ушев преподава и провежда работилници и майсторски класове в повече от 20 университета и фестивала по света, включително в Япония, Франция, Испания, Германия, Португалия, Лондон, Будапеща и много други.

Анимационните му творби – късометражните филми „Тауър Бауър“ („Tawer Bawher“, 2005), по музика на Георгий Свиридов, детският „Царица“ („Tzaritza“, 2006) и „Човекът, който чакаше“ („The Man Who Waited“, 2006), по текст на Кафка, печелят множество награди по света. Филмите на Ушев печелят повече от 80 награди и признания и са показвани в много ретроспективи, включително на фестивала за късометражни филми в Клермон-Феран, Франция. През 2013 г. филмът Gloria Victoria е обявен за най-добър анимационен филм на годината в анкета с участието на 15 водещи критици и фестивални директори. Gloria Victoria е номиниран за анимационните награди на Холивуд Annie awards за 2014 г.  През 2014 г. Канадският филмов институт издава книга, посветена на творчеството на Ушев. Книгата носи заглавието Dark Mirror: The Films of Theodore Ushev („Тъмно огледало: Филмите на Теодор Ушев“) и е под редакцията на Том Максорли.

През 2017 г. неговият филм „Сляпата Вайша“, по едноименния разказ на Георги Господинов, е номиниран за наградата на американската филмова академия „Оскар“ за късометражен анимационен филм. Филмографията му обхваща още Физика на тъгата (2019 г.), както и ф1.618 (2022 г.), който много бързо се превърна в любим филм за публиката.

 

Автор:
НБУ
Публикация:
29.11.2022 г. 15:23
Етикети:
изложбамайсторски класНов български университетНБУ
„В мрежата на следобедните сънища“
Тео Ушев
Посетено:
1071
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/35959-teo-ushev-s-maystorski-klas-v-nov-balgarski-universitet