Лаборатория

Нов модул в образователната програма на Градската художествена галерия - Варна

"Въведение в графичното изкуство" с първа тема “Изграждане на пейзаж с молив”

 

Нов модул в образователната програма на Градската художествена галерия - Варна

Градската художествена галерия „Борис Георгиев“ - Варна, и Галерията за графично изкуство - Варна, започват съвместен нов етап от образователната програма, която стартира през пролетта на тази година. Модулът ще се провежда под мотото "Въведение в графичното изкуство". Двете галерии обединяват усилията си, за да предложат на своята публика да се докосне до творческия процес на графичното изкуство и да опознае рисунката и графичния отпечатък.

Първата тема от модула "Изграждане на пейзаж с молив" ще бъде водена от художничката - уредник в Галерията за графично изкуство Велина Гребенска, която има и педагогически опит.

“Инспирация за работата ни в нашите първи срещи ще бъде творчеството на художника Иван Шишкин (1832-1898 г.) - един от световните майстори  на пейзажната живопис - споделя Велина Гребенска. - Шишкин е голям познавач на природата, той я претворява съвършено и изтънчено, еднакво добре в цвят и в графични материали - молив, туш, офорт. Моливните му рисунки са пластични, много живо предадени, прецизирани, пищни, с внимание към детайла. Всеки елемент от композицията - дървета, корени, скали, треви - е изследван и предаден с точния художествен език.”


Началото на занятията на тема "Изграждане на пейзаж с молив" е на 25 октомври. Курсовете ще се провеждат във вторник и събота от 14 до 16 ч. до 17 декември 2022.

Организаторите осигуряват необходимите материали и образци за рисуване. Всеки модул от програмата ще завършва с представяне на изложба на участниците в Градската художествена галерия на Варна.

Всеки почитател на изобразителното изкуство може да се включи в обучителната програма, независимо от възрастта. Добре дошли са и деца, и възрастни.

Записването за участие е предварително, на тел. 0889 170 283.

_______________

Илюстрации: пейзажни рисунки на Иван Шишкин, по които ще работят участниците в образователната програма.

 

Градска художествена галерия “Борис Георгиев” - Варна http://varnacityartgallery.com

Автор:
Нина Локмаджиева
Публикация:
23.10.2022 г. 13:09
Етикети:
Велина Гребенска"Въведение в графичното изкуство"образователна програмаГалерия за графично изкуство Варна
Иван Шишкин
“Изграждане на пейзаж с молив”
Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ Варна
Посетено:
1426
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/35661-nov-modul-v-obrazovatelnata-programa-na-gradskata-hudozhestvena-galeriya-varna