Лаборатория

"Лабиринтопия" - пътуване-пърформанс

Представяне пред публика на 24 и 25 юни от 21:00 до 22:30 часа

"Лабиринтопия" - пътуване-пърформанс

 

◊ ПОКАНА

Лабиринтопия – пътуване-пърформанс на 24 и 25 юни 2022

Представяне на резултати от творческа резиденция за градски изследвания

Тримесечната ни изследователска творческа резиденция „Лабиринтопия” наближава своя край. На 24 и 25 юни 2022 предстои представянето на резултатите пред публика. Какво се случи през това време? Как протече процесът на изследване? Какви бяха откритията?

Изследователският екип, който се състоеше от 14 души от сферата на театъра, архитектурата, музиката, литературата и психологията, премина през цикъл от 20 срещи, всяка от които се състоя на различна градска локация: частни апартаменти, обществени сгради, паркове, хотели, университети, галерии, покриви и вътрешни дворове, като много от срещите бяха предхождани от кратки дневни или нощни сетивни пътувания. Преминахме заЕДНО и през две дълбоки изследователски потапяния – едно 24- и едно 48-часово пътуване/потъване отвъд  думите, изпълнени с предизвикателства и съкровени срещи.

В този процес успяхме да преместим многократно гледната си точка не само върху града, в който живеем, но и върху самите себе си, другите хора и света около нас. От тази променена позиция се вижда по-обхватно и по-надалеч. Какво видяхме?

Огромната нужда и ролята на подобни градски практики за запазването и развитието на фината духовна материя, която представлява сърцевината ни, възможността тези практики (пътувания, пърформанси, спектакли в градска среда) да запълнят вакуума, образуван от липсата на човешка близост и споделеност в нарастващо механизирания ни свят.

Установихме и НЕОбходимостта от структури – центрове като ЦНГУ - Център за нови градски утопии и мрежи като Лабиринтопия, които да разгръщат, развиват и вграждат тези практики на територията на самия живот, който може да бъде изкуство.

Всяка от срещите и пътуванията ни стана уникално произведение на изкуството, сътворена и съпреживяно заЕДНО с останалите участници в проекта. Богатият снимков и литературен материал, сюблимиран в процеса на изследване събрахме в нет базирана страница, която беше не само виртуалното ни място за срещи, но и катализатор на процесите на вътрешно общуване в групата преди да се превърне в архив на проекта, достояние на бъдещи изследователи.

Всъщност, проправихме следващата част от пътя, по който изследователският ни екип изигра ролята на своеобразен авангард навлязъл с решителност и доверие в неизвестното. Тепърва предстои този път да бъде утъпкан и проходен от десетки, после стотици, после хиляди „интуитивни емпати с разгърнати творчески валенции”.

Духът и резултатите на изследването ни ще предадем в пътуването-представяне на проекта на 24 и 25 юни, в часовия диапазон от 21:00 ч. до 22:30 ч. Ако вибрирате на нашата честота и носите поетичен и проницателен дух на градски изследовател, това събитие е за вас.

Местата са ограничени и е необходимо предварително записване на https://bit.ly/3O41hmI .

Събитието се случва в градска среда на открито, като информация за мястото на среща ще бъде изпратено по имейл на записалите се за участие.

*

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Творчески инициативи“.

 

Автор:
Златина Толева
Публикация:
20.06.2022 г. 11:40
Етикети:
Национален фонд КултураТеатър на сетивата
Лабиринтопия
Център за нови градски утопии
Посетено:
526
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/34946-labirintopiya-patuvane-parformans