Лаборатория

Body shop

Маниери, стока и остатъци

◊ СЪБИТИЕТО

Body shop - четвърто отклонение литература + култура, в 4х4 off-road animals, 08.02.2007, от 18.30 часа, в Хамбара


◊ ЕТО КАКВО ЩЕ Е

Любомир Милчев ще чете от свои вече издадени и още неиздадени неща за превръщането на човешкото в стока и за дисбаланса спрямо остатъчната непревратима част.

Човешкото тяло на погребения, тържища, в болници, дискотеки, фитнес зали, по телевизията. Пози на властта. Маниери, подменящи тялото. Правят го друго. Без силиконови подплънки, опъвания и хирургически конци. Но и незабележимо. Деликатно посягащата ръка се колебае във възможности, за да се изгуби в презентността на действието. Отчуждена жестика, прескъпо връщаща се в понятията на една професионална прилика.

Промените в аристократичната плът, това свръхживо мъртво, се удвояват в преправени с бинтове шивашки манекени. Многократно прекрояваните и унаследявани дрехи са запечатали следи от тяло в тъканта и деформацията си. С тях дрехата втора употреба привнася еднопосочна релация на втория с първия притежател. Като ефимерно безплътен отпечатък в старите фотографии на отдавна вече мъртви тела. Уникалността на second hand-а, спрямо която модната купешка дреха изпада до дрипа.

Манекените - протези на цялото човешко тяло. Очилата, протези за очите, които ползват носа за манекен. И Пинокио - любимата играчка от детството между куклите в университета и академия швестериана. Кукла на конци.


◊ КАКВО СТАНА МИНАЛИЯ ПЪТ

• „Стражари и апаши“, 11.01.2007, Хамбара

литература плюс култура в дискусионен клуб „На тясно“

. Разговаряхме с Палми Ранчев за новия му роман
Анонимни снайперисти и под аплодисментите от негови приятели добихме образ на писателя-боксьор. (В аудиоархива на 4x4 off road animals!)
. Георги Гочев се обзаложи с Антония Колева и загуби. (Отделни странични реплики, изхвърчали от облога, вижте тук. По тях си представете сериозността му. Който е бил, знае!)
. Чавдар Ценов първо извади всичко от левия джоб на сакото си, а после чете на бис. (Слушайте в аудиоархива на 4x4 off road animals!)
. Календеров и Вълев, най-вече Вълев, признаха авторство върху стихотворение от Ани Илков. (Честито!)

• За всичко около четенето вижте тук.
Автор:
4x4 off road animals
Публикация:
07.02.2007 г. 19:59
Посетено:
572
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/3462-body-shop