Лаборатория

Уъркшоп на тема "Писане за природата" с Димитър Кенаров

Онлайн, 16-22 ноември 2021 г.

Уъркшоп на тема "Писане за природата" с Димитър Кенаров

 

◊ ПОКАНА
 
Фондация "Елизабет Костова"
 
Уъркшоп на тема "Писане за природата" с Димитър Кенаров
 
Онлайн, 16-22 ноември 2021 г.
Линк за регистрация
на български език
 

Природата често ни оставя без дъх... и без думи. Любуваме се на пъстри цветя, обичаме да ядем сочни ябълки, разхождаме се из светли широколистни гори и по диви планински пътеки, птичата песен разтуптява сърцата ни, ромонът на потоците ни успокоява, слушаме с трепет прибоя на разгневените морски вълни, галим нежно кучето или котката вкъщи, възхищаваме се и на животните в зоопарка или пък се ужасяваме от тях, седим на тревата в градския парк и мечтаем, гледаме алените залези привечер и как небето постепенно потъмнява. Хубаво е, да. Красиво. Приятно. Но не знам какво друго да кажем. Как да го кажем. Толкова е величествена природата, но в главите ни се раждат само изтъркани клишета, бледи думи. Пъстри цветя. Сочни ябълки. Алени залези. „Величествена природа" - казваме. „Останах без дъх."

Но природата не заслужава клишета. Разнообразието на пейзажи, на растения и животни около нас, заслужава и разнообразни думи, разнообразни форми. Природата е винаги оригинална, всеки път различна по свой си начин, въпреки на пръв поглед повтарящите се сезони. И затова ние – всеки от нас толкова различен, оригинален – ѝ дължим същото.

В този курс ще се опитаме да пишем за природата по нов начин. Какво е природа? Как да я обясним? Как да я опазим? Ще се запознаем с есета на български и чуждестранни автори и ще обсъдим как всеки от тях успява (или не успява) да пресъздаде околната среда. След което ще се гмурнем самите ние сред природата – в градски паркови пространства и зоологическата градина, за да напишем собствени текстове за преживяванията си и да ги обсъдим със съмишлениците си. Ще се опитаме да намерим думите за природата, които ни липсват.

Димитър Кенаров е писател и природолюбител. Автор на The New Yorker, Esquire, Outside, The Nation, The Atlantic, Foreign Policy, The New York Times, и The Virginia Quarterly Review. Има две публикувани стихосбирки (едната от тях за животни) и на множество пътеписи и текстове за екология в англоезичната и българската преса. Собственик на две кучета, който един ден иска да има и мравояд. 

Уъркшопът се осъществява с подкрепата на Национален фонд „Култура".   
 
      
_________________
Снимка: sportandlife  
 
                                           
Автор:
Фондация "Елизабет Костова"
Публикация:
05.11.2021 г. 13:10
Посетено:
1420
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/33644-uarkshop-na-tema-pisane-za-prirodata-s-dimitar-kenarov