Лаборатория

Предстои премиерата на „Сънят на сезоните“ – представление за слушане, вдъхновено от истински истории

На 29 октомври - в радиоефир, от 30 октомври - онлайн

Предстои премиерата на „Сънят на сезоните“ – представление за слушане, вдъхновено от истински истории

 

◊ АУДИОПРЕДСТАВЛЕНИЕ НА ДОКУМЕНТАЛНА ОСНОВА

Представлението за слушане „Сънят на сезоните“ ще има своята радиопремиера на 29 октомври от 21:30 ч. в предаването “Аларма” по програма “Христо Ботев” на Българското национално радио. След премиерата представлението ще може да бъде слушано онлайн в сайта “Сторник” (stornik.org).

Автор на идеята и концепцията на “Сънят на сезоните” е актрисата Мануела Саркисян. Произведението е вдъхновено от житейски истории на възрастни хора, интервюирани през април тази година в 10 населени места - с. Климент и Каравелово в община Карлово, с. Гъбене, Враниловци, Драгановци и Яворец в община Габрово, с. Сухозем в община Калояново, в градовете Плачковци, Етрополе и София. Интервюиращ е Момчил Цонев - журналист, писател и създател на историческия сайт “Сторник”.

В разговорите с възрастните хора екипът търси преломни моменти в живота, примери за извор на сила, смисъла зад появата на трудности, бушуващи чувства и преживявания. Така се събира огромен материал от лични разкази, дори споделени поетични и прозаични произведения, които стават вдъхновение при създаването на драматургичния текст на пиесата, чийто автор е Радослав Чичев - радиожурналист и писател.

В „Сънят на сезоните“ има 5 главни действащи лица. В ролите влизат актьорите Маргарита Петрова, Веселин Петров и Мануела Саркисян, както и самият драматург Радослав Чичев и Василена Камбурова, която е само на 7 години. Музиката и звуковата среда в представлението са създадени от Александър Евтимов-Шаманчето и Александър Даниел. Художник на визията на материалите за произведението е Миглена Папазова.

Освен самото аудиопредставление, в сайта “Сторник” (stornik.org) ще могат да бъдат гледани и документалните видеоинтервюта с възрастни хора. Сайтът е създаден именно, за да събира, дигитализира и популяризира лични, семейни, родови и селищни истории, както и народни обичаи, стари думи и песни и др.

Зад първоначалния импулс и мотивацията за проекта се крие силна връзка на екипа с възрастните родители и осъзнаването, че те често имат нужда просто да бъдат изслушани; да усетят, че има на кого да споделят опита, разказите и спомените си.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” и в партньорство с две инициативи, които свързват младежи с възрастни хора в села от различни краища у нас – “Приеми ме на село” на Община Габрово и “Резиденция Баба”, вестник “Трета възраст” и “Фотопавилион”. 

За повече информация може да следите събитието във Facebook https://www.facebook.com/events/3055906018058652  и сайта “Сторник” https://stornik.org/ .  

Автор:
Момчил Цонев
Публикация:
25.10.2021 г. 17:55
Етикети:
Момчил ЦоневМануела СаркисянБНРпремиера
програма “Христо Ботев”
“Аларма”
представление за слушане
„Сънят на сезоните“
Посетено:
1051
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/33571-predstoi-premierata-na-sanyat-na-sezonite-predstavlenie-za-slushane-vdahnoveno-ot-istinski-istorii