Лаборатория

Писателят Георги Господинов и оперната певица Александрина Пендачанска с майсторски класове на "Аполония" 2021 г.

Двете събития са част от разнообразната тазгодишна програма на Фестивала в Созопол, който ще се проведе между 30 август и 6 септември

Писателят Георги Господинов и оперната певица Александрина Пендачанска с майсторски класове на "Аполония" 2021 г.

 

◊ ◊ ПРАЗНИЦИ НА ИЗКУСТВАТА "АПОЛОНИЯ" 2021

Тази година програмата на Празниците на изкуствата "Аполония 2021" включва два изключително вълнуващи събития - майсторски класове на оперната прима Александрина Пендачанска и на един от най-разпознаваемите български автори и драматурзи Георги Господинов. Двете събития ще позволят на избраните участници да се докоснат до магията на изкуството и да научат от първо лице тайните на творческото писане и оперното пеене.

Представянето на участниците в майсторския клас на Георги Господинов ще бъде на 5 септември, а на Александрина Пендачанска – ден след това, на 6 септември от 19:00 ч.

Пълната програма на Фестивала може да бъде открита на официалния уебсайт www.apollonia.bg, а билетите за събитията са достъпни в мрежата на Eventim.

Георги Господинов е поет, писател, драматург и литературовед – един от най-четените и превеждани български автори по света, чиито произведения са преведени на над 25 езика. Номинираната за Оскар през 2017 г. анимация „Сляпата Вайша“ е създадена по едноименния разказ на Господинов. Той дебютира през далечната 1992 г. с поетическата книга „Лапидариум“, която веднага е високо оценена и печели Националната литературна награда за дебют. Георги Господинов е доктор по филология, литературовед в Института за литература при БАН и преподавател в Нов български университет. На Фестивала на изкуствата Аполония през 2005 г. той става носител на наградата Аполон Токсофорос, която се връчва за изключителен принос в развитието на българската култура и представянето ѝ зад граница.

Александрина Пендачанска е една от най-известните български оперни певици. Първото ѝ участие на Аполония е през далечната 1989 г., когато е само на 19 г. След това, 10 години по-късно, през 1999 г. тя отново е част от Фестивала. Александрина Пендачанска е номинирана три пъти за награди „Грами“ и се превъплъщава в над 70 роли за 30 години на сцената. Днес тя пее в най-големите оперни театри по света, а през 2012 г. получава Награда за опера в музикалните награди на BBC.

 

Аполония 2021 ще представи някои от най-обичаните съвременни български музиканти, сред които са Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени, Васил Петров и Ангел Заберски, Четиримата пианисти и редица други. Освен майсторски класове и концерти, зрителите на Аполония 2021 г. ще могат да се насладят и на редица кинопрожекции, театрални постановки и много други. Всички събития от програмата на фестивала ще се проведат на открито и при спазване на всички здравни мерки.

* * *

За Аполония:

Празници на изкуствата Аполония са най-големият, дългогодишен и мащабен арт фестивал в България. Негов организатор е Фондация Аполония, създадена през 1991 г. Първото издание на Фестивала се провежда през 1984 г. Ежегодно сцените на Аполония в Созопол привличат стотици артисти и хиляди любители на изкуството от България и света. Фестивалът има за цел да съхрани културните традиции, както и да подкрепи нови таланти в областта на всякакъв вид изкуства.

* * *

Повече информация за програмата на "Аполония" може да намерите на: https://www.apollonia.bg/

На Facebook страницата на фестивала: https://www.facebook.com/ApolloniaFestival/

И на Instagram страницата на фестивала: https://www.instagram.com/apolloniabg/?hl=bg

Билети за Фестивала може да закупите от: https://www.eventim.bg/bg/artist/praznici-na-izkustbata-apoloni-2021-184/profile.html

 

Автор:
Организаторите
Публикация:
26.08.2021 г. 16:01
Посетено:
2251
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/33261-pisatelyat-georgi-gospodinov-i-opernata-pevitsa-aleksandrina-pendachanska-s-maystorski-klasove-na-apoloniya-2021-g