Лаборатория

Покана за творци – Нови Сад 2022: Изкуство, което въздейства

Обучение, 12-18 април 2021. Срок за кандидатстване - до 14 февруари 2021 г.

Покана за творци – Нови Сад 2022: Изкуство, което въздейства

 

◊ ПОКАНА ЗА ТВОРЦИ – НОВИ САД 2022

Oбучение по европейски проект „Училище участваме заедно" за творци, които се интересуват от изкуството като акт на творчески активизъм и инструмент за социална промяна. Водещи организации: Shock Co-operative /MMC Led Art (Сърбия), съвместно с Walk the Plank (Обединеното кралство).

Интересувате ли се от работа с други творци от цяла Европа, с които да изследвате значението на творческия активизъм? Бихте ли искали да изградите нови умения – артистични и организаторски – които да ви помогнат да създадете заедно творба с реално въздействие?

Артист или активист, ако се интересувате от проучването на радикални подходи за изкуство в публични пространства, това обучение ще предложи интензивна седмица за вдъхновение, горещ дебат и артистична активност.

Артистите от MMC Led Art ще работят заедно с участниците върху мощната роля на артистичната намеса и пърформанс за социална промяна. "Ще се фокусираме върху това как се протестира срещу биологични/екологични заплахи или потисничество на политически режим или неправда – с артистични средства".

Това обучение ще събере заедно сръбски артисти и активисти с международни творци – практици, за да обследват социално ангажирани творчески практики. Методът „Учене чрез правене" ще бъде обвързан с възможността да се представят идеи на практика, като част от Училището в Нови Сад, ако пътуването е възможно, или във вашия собствен град, ако може да се включите само онлайн.

Надяваме се, че 25 участници ще бъдат заедно в Нови Сад, за да обменят идеи и да осъществят колективна активност, вдъхновена от техните увлечения и политики и да разширят собствената си европейска мрежа.

Фасилитаторите ще демонстрират как политическия и екологичния активизъм довежда до успех колективното творчество, което разширява стандартните дефиниции за изкуство. Със силни примери от югославските и пост-югославските артистични практики ще бъде представено пърформативното изкуство като средство за ангажиране и ролята му в създаването на основни течения за социална промяна.

Защото създаваме изкуство, което въздейства!

 

Кой може да участва?
Може да сте изучавали изкуство... може да сте били въвлечени в дейности по активизъм за опазване на околната среда или в политически активизъм или радикална културна изява...може да сте учители, артисти, научни работници, активисти, доброволци... добре сте дошли.

• Колко са участниците от българска страна?
Нови Сад 2022 ще приеме двама креативни участници от България с интерес по темата.

• Как да участвате:
Ако имате интерес към поканата, моля, изпратете на имейл rsvp@plovdiv2019.eu, до 17:30 часа (българско време) на 14 февруари 2021 г., Вашата автобиография, като представите и своя акция или дейност, в която сте действали за екологична, политическа или социална несправедливост. Заглавието на имейла Ви е необходимо да бъде Call for Artists: School of Participation / Novi Sad 2022, и да включва и името ви на латиница. Всички участници ще получат обратна връзка.

• Къде ще се проведе обучението?
Нови Сад, Сърбия. Ако физическо пътуване до Сърбия не е възможно, има предвидени по-ранни онлайн срещи, през март 2021 г., така че всички да се срещнат с обучителите и с другите участници, за да имат възможност да работят предварително по графика.

• Кога ще се проведе?
8-13 април 2021 г.

• Има ли ограничения за възрастта на участниците?
Необходимо е да сте над 18 години към датата на обучението.

• Език
Обучението се провежда на английски език.

• Разходи
Всички разходи по участието ще бъдат покрити.

• Кой ще реши дали да станете част от обучението
Жури, съставено от партньорите по проекта, ще вземе решение кой да участва в обучението.

• Резултати от поканата за творци
Имената на участниците ще бъдат обявени след 20 февруари 2021 г.

• Ако имате въпроси или се нуждаете от допълнителна информация, моля, свържете се с нас на имейл rsvp@plovdiv2019.eu.

_____________________________

Европейският проект „Европейска академия за изкуства в открити пространства „Училище Участваме Заедно" (School of Participation) е част от Програма „Творческа Европа", подпрограма „Култура" на ЕС.

Проектът е с водеща организация Walk the Plank – UK, в партньорство с uniT – Университет Грац, и европейските столици на културата Нови Сад 2022, Каунас 2022, Ковънтри 2021. Асоциирани партньори са Лимерик, Еревански Институт за съвременно изкуство, Общински съвет Тарту (Тарту в Естония е ЕСК 2024), както и Веспрем Балатон 2023.

* * *

Програма Наследство - Пловдив Европейска столица на културата 2019

 

Автор:
Фондация „Пловдив 2019"
Публикация:
03.02.2021 г. 12:10
Етикети:
Програма Наследство - Пловдив Европейска столица на културата 2019
Посетено:
806
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/32277-pokana-za-tvortsi-novi-sad-2022-izkustvo-koeto-vazdeystva