Лаборатория

Игра за две ръце и черно

Начини за формиране на различието

◊ СЪБИТИЕТО

Нина Ковачева и Валентин Стефанов

Игра за две ръце и черно
  
(Play for Two Hands and Black)


◊ КЪДЕ И КОГА

Прозорците на фасадата на Националната Художествена Академия (откъм бул. В. Левски)

15 декември 2006, петък, 18.00 часа


◊ ВИЖТЕ!

Зрителят е привлечен от движещо се изображение на две ръце - мъжка и женска. Всяка ръка е разположена в кадрите на голям прозорец. Мащабът на ръцете трансформира мащаба на сградата, която става част от произведението. Черният фон зад ръцете и специфичното осветление персонализират ръцете, превръщайки ги в два портрета, в два символа, съответно на женско и мъжко начало. При появяването си всяка ръка е в своята рамка, очертана от рамката на прозореца. Ръцете се докосват, постепенно движенията им стават агресивни, появява се първото черно петно върху едната от двете. Борят се, обичат се, мразят се... ставайки все по-черни и по-покрити с лепкавата черна материя, до момента, в който почти се стопят/изчезнат в черния фон. Като че ли осъзнали изчезването си и стигнали до края, започват да се чистят една друга, докато отново станат видими, различими, персонализирани. След което цикълът започва отново, внушавайки един непрекъснат процес на любов и омраза, на обезличаване и идентификация.


◊ ОЩЕ ЗА АВТОРИТЕ

Често видеоинсталациите на Нина Ковачева и Валентин Стефанов са прожектирани върху прозорци, големи витрини или други нестандартни повърхности. На подобен принцип бе построена и видеоинсталацията им „Фази на натрупване и отнемане в ограничено пространство”, показана миналата година върху четири от прозорците на Национална Художествена Галерия, София.

Както в повечето си съвместни проекти Нина Ковачева и Валентин Стефанов, работейки с езика на минимализма, насочват зрителя да усети почти физически агресията, самотата, констатирайки в процеса на работата, че интимният, социалният и политически живот са взаимно свързани. Лични отношения и случвания често имат важен отзвук върху социалния и политически живот и обратното. Пред зрителя се поставят основни въпроси за начина на формирането на различието, съществуването и взаимоотношенията в обществото.

Нина Ковачева и Валентин Стефанов са завършили Националната художествена академия в София. От 1995 г. живеят и работят в Париж. Изявяват се в областта на съвременното изкуство.
Автор:
Мария Василева
Публикация:
14.12.2006 г. 14:09
Посетено:
670
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/3212-igra-za-dve-ratse-i-cherno