Лаборатория

Уъркшоп "Как да пишем за природата" с Димитър Кенаров

Краен срок за кандидатстване: 24 август 2020 г.

Уъркшоп "Как да пишем за природата" с Димитър Кенаров

 

◊ ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ

"Как да пишем за природата" с Димитър Кенаров

Уъркшоп по нехудожествена литература и есе
 
2, 3, 4 септември, 2020 г., София
 
За уъркшопа: Природата често ни оставя без дъх... и без думи. Любуваме се на пъстри цветя, обичаме да ядем сочни ябълки, разхождаме се из светли широколистни гори и по диви планински пътеки, птичата песен разтуптява сърцата ни, ромонът на потоците ни успокоява, слушаме с трепет прибоя на разгневените морски вълни, галим нежно кучето или котката вкъщи, възхищаваме се и на животните в зоопарка или пък се ужасяваме от тях, седим на тревата в градския парк и мечтаем, гледаме алените залези привечер и как небето постепенно потъмнява. Хубаво е, да. Красиво. Приятно. Но не знаем какво друго да кажем. Как да го кажем. Толкова е величествена природата, но в главите ни се раждат само изтъркани клишета, бледи думи. Пъстри цветя. Сочни ябълки. Алени залези. „Величествена природа" — казваме. „Останах без дъх."
 
Но природата не заслужава клишета. Разнообразието на пейзажи, на растения и животни около нас, заслужава и разнообразни думи, разнообразни форми. Природата е винаги оригинална, всеки път различна по свой си начин, въпреки на пръв поглед повтарящите се сезони. И затова ние – всеки от нас толкова различен, оригинален – ѝ дължим същото.
 
В този курс, предназначен за ученици от гимназиите, ще се опитаме да пишем за природата по нов начин. Какво е природа? Как да я обясним? Как да я опазим? Ще се запознаем с есета на български и чуждестранни автори и ще обсъдим как всеки от тях успява (или не успява) да пресъздаде околната среда. След което ще излезем от класната стая и ще се гмурнем самите ние сред природата – в градски паркови пространства и зоологическата градина – за да напишем собствени текстове за преживяванията си и да ги обсъдим със съучениците си. Ще се опитаме да намерим думите за природата, които ни липсват.
 
 Димитър Кенаров е писател и природолюбител. Автор на The New Yorker, Esquire, Outside, The Nation, The Atlantic, Foreign Policy, The New York Times, и The Virginia Quarterly Review. Има две публикувани стихосбирки (едната от тях за животни) и на множество пътеписи и текстове за екология в англоезичната и българската преса. Собственик на две кучета, който един ден иска да има и мравояд. 
 

Краен срок за кандидатстване: 24:00 часа на 24 август 2020.

• Информация за кандидатстване е публикувана ТУК.

 
Проектът е финансиран от Програма „Култура" на Столична община".
 
 
Автор:
Фондация "Елизабет Костова"
Публикация:
28.07.2020 г. 13:56
Посетено:
840
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/31503-uarkshop-kak-da-pishem-za-prirodata-s-dimitar-kenarov