Лаборатория

Инвентарен склад на социализъма

Представяне на книгата на Яна Генова и Георги Господинов

Инвентарен склад на социализъма
снимка: Г. Господинов


Уважаеми Другари и Другарки,

От посещението ми в Червената къща на 21.11.2006 г. получих сведения относно новоиздадената книга „Инвентарна книга на социализма” с автори другарите Яна Генова и Георги Господинов. Книгата съдържа 500 фотографии на предмети от бита на българите от времето на т.нар. „реален социализъм”. В залата с буржоазното наименование „Гъливер” бяха подредени част от предметите, използувани за създаването на гореупоменатата книга, сред които цвички, касичка, юношески велосипед „Балкан”, опаковки от детски десерти, цигари, веро, олио, детски карти за игра тип „Черен Петър” и др. Сред колекцията изпъкваха лампов телевизор „Опера” със своята горда осанка и любимият на поколения български домакини Чушкопек – символ на техническия прогрес на нацията, запазил и до днес своята съществена роля в икономиката на българските семейства.

С прискърбие бих искала да отбележа, че в експозицията не бяха изложени портрети на другарите Тодор Живков, В. И. Ленин, Й. В. Сталин и др., което няма да изтълкуваме като опит за диверсия, а като небрежност от страна на другарите организатори. Пред събралата се публика те си направиха градивна самокритика и обещаха да поправят допуснатите пропуски и да подобрят ефективността на своята дейност.

Изложбата беше уважена от видни наши и чужди културни дейци, учени и обикновени граждани. В претъпканата „Червена зала”, впрочем не случайно избрана за представянето на изданието, можеха да се срещнат гости от различни поколения и професии – майки с деца, баби и дядовци с внуци, младежи и девойки, журналисти, писатели, а също така работници и работнички, директори, дейци на науката и др. Всички те изслушаха с интерес представянето на книгата от нейните автори и коментарите на докладчиците, след което с общ ентусиазъм се включиха в организираната викторина с полезни награди.

Мероприятието приключи с малък коктейл в духа на българската традиция – сандвичи с лютеница и българско червено вино. През цялото време от стереоуредбата звучаха изпълнения на знаменити наши естрадни певци, сред които Васил Найденов, Емил Димитров, дует „Ритон” и др.

От името на партията желаем на нашите другари Яна Генова и Георги Господинов успех в начинанието и творческо дълголетие!

Автор: Биляна Атанасова
22.11.2006 г. 12:45
Посетено: 559
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/3076-inventaren-sklad-na-sotsializama