Лаборатория

"Как да пишем за природата" с Димитър Кенаров. Уъркшоп по нехудожествена литература и есе

Краен срок за кандидатстване - 30 август 2019

"Как да пишем за природата" с Димитър Кенаров. Уъркшоп по нехудожествена литература и есе

 Димитър Кенаров. Снимка: Николай Грозни

 

◊ ПОКАНА

"Как да пишем за природата" с Димитър Кенаров

Уъркшоп по нехудожествена литература и есе

Информация за записване е публикувана ТУК.

Кандидатствайте преди 30 август и споделете с приятел за 50% отстъпка!

Димитър Кенаров е писател и природолюбител. Автор на The New Yorker, Esquire, Outside, The Nation, The Atlantic, Foreign Policy, The New York Times, и The Virginia Quarterly Review. Има две публикувани стихосбирки (едната от тях за животни) и на множество пътеписи и текстове за екология в англоезичната и българската преса. Собственик на две кучета, който един ден иска да има и мравояд. 

 

◊ ЗА УЪРКШОПА

Природата често ни оставя без дъх... и без думи. Любуваме се на пъстри цветя, обичаме да ядем сочни ябълки, разхождаме се из светли широколистни гори и по диви планински пътеки, птичата песен разтуптява сърцата ни, ромонът на потоците ни успокоява, слушаме с трепет прибоя на разгневените морски вълни, галим нежно кучето или котката вкъщи, възхищаваме се и на животните в зоопарка или пък се ужасяваме от тях, седим на тревата в градския парк и мечтаем, гледаме алените залези привечер и как небето постепенно потъмнява. Хубаво е, да. Красиво. Приятно. Но не знам какво друго да кажем. Как да го кажем. Толкова е величествена природата, но в главите ни се раждат само изтъркани клишета, бледи думи. Пъстри цветя. Сочни ябълки. Алени залези. „Величествена природа" — казваме. „Останах без дъх."

Но природата не заслужава клишета. Разнообразието на пейзажи, на растения и животни около нас, заслужава и разнообразни думи, разнообразни форми. Природата е винаги оригинална, всеки път различна по свой си начин, въпреки на пръв поглед повтарящите се сезони. И затова ние – всеки от нас толкова различен, оригинален – ѝ дължим същото.

В този курс, предназначен за ученици от гимназиите, ще се опитаме да пишем за природата по нов начин. Какво е природа? Как да я обясним? Как да я опазим? Ще се запознаем с есета на български и чуждестранни автори и ще обсъдим как всеки от тях успява (или не успява) да пресъздаде околната среда. След което ще излезем от класната стая и ще се гмурнем самите ние сред природата – в градски паркови пространства и зоологическата градина – за да напишем собствени текстове за преживяванията си и да ги обсъдим със съучениците си. Ще се опитаме да намерим думите за природата, които ни липсват.

 

Автор: Фондация "Елизабет Костова"
26.08.2019 г. 12:50
Посетено: 1148
Линк към публикацията:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/30082-kak-da-pishem-za-prirodata-s-dimitar-kenarov-uarkshop-po-nehudozhestvena-literatura-i-ese