Лаборатория

Академичен уъркшоп на тема „Психоанализа и кино“

22 ноември 2018, Нов български университет

Академичен уъркшоп на тема „Психоанализа и кино“

 

◊ СЪБИТИЕТО

Академичен уъркшоп на тема „Психоанализа и кино“ в НБУ

Инициативата „Психоанализа и кино“ използва аналитичния метод за да изследва въздействието на филмовото изкуство върху зрителите. Екипът на инициативата се състои от психоаналитици и преподаватели от Нов български университет и от 2009 година организира регулярни публични прожекции, последвани от дискусии с публиката. Инициативата поддържа активно сътрудничество с Мюнхенската психоаналитична филмова група, Международната психоаналитична асоциация, София Филм Фест и Дома на киното.

Методът „Психоанализа и кино“ има за цел да предложи обяснения на поведения и взаимоотношения, които изглеждат необясними от гледна точка на здравия разум: нетрадиционни форми на любов и сексуални практики, разрушителност, насилие, различните варианти на майчинство, нагласите ни към семейството, смъртта и др. За отправна точка се използва отношение и нагласите към тях, които заварваме у себе си като зрители.

Академичният уъркшоп „Психоанализа и кино“ ще се проведе в Нов български университет на 22 ноември (четвъртък) от 17 до 21 часа. Участниците ще имат възможност да се запознаят с метода „анализ на зрителското преживяване“ чрез неговия създател – професор Андреас Хамбургер и двигателя на българската филмова група д-р Светлозар Василев. В събитието ще вземат участие още д-р Вивиан Праматарова от Мюнхен и българските психотерапевти Надя Кожухарова и Марина Ангелова.  

Методът ще бъде илюстрирано чрез прожекция и дискусия на филма „Хищници в мрака“ (режисьор Том Форд, 2016). При дешифрирането на посланията на филма специално внимание ще бъде поставено върху ролята на сценографията, цветовата палитра и произведенията изкуството за оказване на въздействие върху зрителите.

 

Презентатори:

Андреас Хамбургер, психоаналитик, професор към Международен психоаналитичен университет, Берлин. Водещ специалист в областта на психоаналитичната филмова критика, автор на две монографии и множество статии;

Светлозар Василев, психоаналитик и преподавател в НБУ, автор на монографията „Огледало на въображението: психоанализа на филмовото преживяване“ (под печат)

Вивиан Праматароф-Хамбургер, лекар и психотерапевт, създател и член на Мюнхенската филмова група;

Надя Кожухарова, психоаналитик в обучение към МПА, член на българската филмова група;

Марина Ангелова, психоаналитик в обучение към МПА, член на българската филмова група.

 

Автор:
НБУ
Публикация:
21.11.2018 г. 13:18
Етикети:
Нов български университет
Психоанализа и кино
Академичен уъркшоп
Посетено:
1012
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/28586-akademichen-uarkshop-na-tema-psihoanaliza-i-kino