Лаборатория

Сеизмограф

Презентация на проект за града като място за живот

◊ СЪБИТИЕТО

Представяне на изложба-проект "Сеизмограф".


◊ ВРЕМЕ И МЯСТО

Откриване: на 13 октомври от 19 ч. в "Дом Канети" - гр. Русе, ул. "Славянска" № 12, със специланото участие на DJ Ото (София)
Продължителност: 13 до 22 октомври, от 14 до 20 ч.


◊ КОНЦЕПЦИЯ

Проектът представя визуални артисти от Румъния, Германия и България, работещи в сферата на видеоарт, фотография и инсталационните форми. В рамките на представянето са включени видеопрожекции, инсталации и принтове.

"Сеизмограф" изследва промените в демографски и културен план и тяхното влияние върху градските общности. Целта на проекта е да предизвика дискусия, свързана с града като място за живот, като възможност за индивидуално развитие, както и да акцентира върху феномена "обезлюдяващи се градове". Основният фокус е насочен към гражданите на Русе и проблемите на живеещите там млади хора. Засегнати са теми като: оползотворяване на различните видове градски пространства, конкуренцията между позицииите на градските управници, бизнеса, неформалните младежки общности, както и ценностните различия в мисленето на различни поколения и социални групи.


◊ ВЪПРОСИ

. По какъв начин биха могли да се използват съществуващите във всеки град форми на градско пространство, които нямат регламентирана функция?
. Как може да се подобри градския живот посредством реорганизация на запустяващите пространства?
. До каква степен културните перспективи се противопоставят на комерсиалните?


◊ УЧАСТНИЦИ

Добрин Атанасов, Десислава Цонева (София), Даниел Ников (Велико Търново), Никлас Бенджамин Лихти (Берлин), Луизе Шрьодер (Лайпциг), Емануел Василиу (Букурещ).


◊ ОРГАНИЗАТОРИ

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерство на външните работи на Германия и фондация "Роберт Бош".


◊ ЗА КОНТАКТИ

Тимо Кьосер
тел.: 0897 580 354, e-mail: molodjez78@gmx.de

Добрин Атанасов
тел.: 0888 658 946, e-mail: dobri_a@abv.bg
Автор:
Тимо Кьосер
Публикация:
12.10.2006 г. 10:45
Посетено:
542
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/2856-seizmograf