Лаборатория

Веселина Сариева срещу Николай Бойков

Втори извънстоличен трубадурски двубой - Карлово 2006

◊ СЪБИТИЕТО

В Карлово, във втория извънстоличен трубадурски двубой на клуб "Бялата ръкавица" към списание алтера, с подкрепата на Народно читалище "Васил Левски", ИК "Жанет" 45 ще представи двама от своите млади и екстравагантни поети. Необременени от условности, активно участващи в културния живот на градовете, в които живеят, те ще премерят поетически умения в следните пет тура:

. транспортни средства
. паркове и градини
. синя зона
. хранителни стоки
. съквартиранти и бозайници


Ако по един или друг повод сте в Карлово на 17.10.2006 в 16 часа, не се колебайте, а елате в Обредния дом.
Водещ - Петър Чухов


◊ УЧАСТНИЦИ

Николай Павлов Бойков (Видин, 1968):

Под името Николай Бойков: Метафизики (Свободно поетическо общество, 2000), Стихотворения с биография (Жанет 45, 2003), Ояснен в любов (hand made, 2005), Писма до Петър (Жанет 45, 2006).

Под името Николай П. Бойков: Погледът на графиня Хан-Хан, Петер Естерхази, 2000, Сонм (преводач), което (в)место да, Силард Борбей и Кула кора, Ференц Сий, 2002, Сонм (преводач), Животът на Пръчко, Жолт Ланг, 2002, Сонм (BG-кондуктор, съпреводач), Прози, Миклош Месьой, 2003, Сонм (съставител, преводач, съпреводач, редактор), на мястото от слънцето огряно, Андраш Петьоц, 2003, Академичен център за литература и култура (BG-кондуктор, съпреводач).

Веселина Сариева е родена на 6 януари 1979 г. в Пловдив. Завършила е Славянска филология в Пловдивския университет, където е преподавала сръбска и хърватска литератури. Първата си поощрителна награда за поезия "Веселин Ханчев" печели през 2000 г. Получавала е отличия и награди за поезия и проза, както и Специалната награда на студентския конкурс в Шумен (която е печелил и нейният баща), Втора награда на същия конкурс за проза, Трета награда за поезия "Веселин Ханчев", и награда за превод. Има публикации в "Литературен вестник", "Страница", "Демократически преглед", “Капитал light” както и в годишните антологии “Лирика” на НДК.

Има интереси в съвременните визуалните изкуства. В началото на 2004 година дебютира на изложбата “Арт позитив” в Центъра за съвременно изкуство - "Баня Старинна", Пловдив. Оттогава има участия в местни и международни изложби на съвременно изкуство.
През юни 2006 в поредицата Поетики на ИК “Жанет 45” излиза дебютната й стихосбирка “ощ”. Книгата е с мултимедиен диск, представящ поетична инсталация “стая за четене на поетичния цикъл ощ”, показана в рамките на Литературен сериал. Определя поезията си като идваща от визуалното и подчинена на него.

“Ощ” не е дума, “ощ” живее между две думи, “ощ” е нещо обло и нащърбено. Начин на писане и начин на четене, “ощ” не дава отговори, а самото то е отговор, който може и да не разберете, но ще почувствате и сами за себе си ще обживеете.

Една книга, в която нараняванията и надъзите са леки грешки в играта на подлепване, изрязване, прекопиране, игра, която трябва да поиграем, за да ги забравим.
Автор:
Петър Чухов
Публикация:
15.10.2006 г. 16:26
Посетено:
1115
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/2835-veselina-sarieva-sreshtu-nikolay-boykov