Лаборатория

Как изглежда училището на бъдещето през погледа на млади български архитекти

Ученици, студенти и млади професионалисти развихрят фантазията си на тема „Училища на бъдещето“

Как изглежда училището на бъдещето през погледа на млади български архитекти
Конкурсен проект на Тереза Жекова - Университет по архитектура, строителство и геодезия, София. Проектът представя природо-математически център в 18. СОУ "Уилям Гладстон“ с кабинети по математика, биология, химия и физика


◊ УЧИЛИЩА НА БЪДЕЩЕТО

Училища на бъдещето” е третият конкурс в тазгодишното издание на „Академия ГРАДЪТ“ и се реализира съвместно с Фондация "Америка за България". Фокусът на конкурса е върху належащата нужда за подобряване на образователната среда в българските учебни заведения, която в голяма част от случаите не отговаря на съвременните нужди на подрастващите.

"Училища на бъдещето" предостави възможност на български ученици, студенти и млади професионалисти в сферата на архитектурата, интериорния дизайн и техническите науки да представят своите идейни проекти за модернизация на учебната среда в реални български училища  ̶  предмет на програмата на Фондация "Америка за България", носеща и името на конкурса. В него участват 27 проекта на студенти и завършили възпитаници на български и чуждестранни университети, както и ученици от СГСАГ "Христо Ботев" - София и МГ "Д-р Петър Берон" - Варна.

Конкурсните разработки представят иновативни идеи и проекти за различни видове пространства за учене: центрове по природни науки/ математика; центрове за езиково обучение; център по информационни технологии / интерактивно обучение; класни стаи и пространства за начален курс; мултифункционални пространства за прояви, дебати, събирания, извънкласни дейности – кабинети, зали, части от фоайета.

В състава на журито, което ще оценява проектите, влизат редица експерти: арх. Николай Трайков (Фондация "Америка за България"), арх. Ангел Захариев (А&A Architects), арх. Пламен Братков ("Аедес"), арх. Георги Кътов (I/O Architects), арх. Пенка Станчева (PS Architects), арх. Димчо Тилев ("Тилев Архитекти"), Наталия Митева (Фондация "Америка за България") и началникът на Регионалния инспекторат по образованието (София)  ̶  Ваня Кастрева.

Инициативата "Академия ГРАДЪТ" се провежда под патронажа на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

• Всички проекти-участници в "Училища на бъдещето”, както и тези от другите два конкурса в тазгодишното издание на „Академия ГРАДЪТ“ („Фасади, хармония, цветове“ и „Градът“), ще бъдат представени в целодневна изложба в Sofia Event Center на 20 юли (сряда) от 10.00 до 19.00 ч. Победителите пък ще бъдат наградени на официална церемония от 18.00 ч.

Предложенията за училищата на бъдещето на младите архитекти ще бъдат експонирани също и в Съюза на архитектите в България и "Музейко" през септември тази година.

Освен парична стойност, наградите в конкурса включват и тримесечен стаж във Фондация „Америка за България“, а за някои от отличените проекти ще има възможност да бъдат доразвити и осъществени от съответните училища в рамките на програмата на Фондацията до септември 2017 г.

 

◊ ЗА "АКАДЕМИЯ ГРАДЪТ"

Инициативата „Академия ГРАДЪТ”, стартирала през 2014 г., е отговорът на "ГРАДЪТ Медиа Груп" на нуждата от комуникация между поколенията професионалисти, създаващи съвременните градове и сгради по света и у нас. Основната цел на инициативата е да стимулира и поощри комуникацията между различните поколения архитекти и инженери, които да споделят и предават своя професионален и житейски опит в най-важния и труден момент от професионалната реализация на младите български архитекти и инженери по света и в България – напускането на студентската скамейка и първите години в професията.

За повече информация:

 http://thecityacademyawards.bg/

https://www.facebook.com/thecityacademyawards


Автор:
Организаторите
Публикация:
15.07.2016 г. 14:12
Етикети:
архитектураконкурсобществоинициатива
Училища на бъдещето
Академия ГРАДЪТ
Посетено:
2024
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/23959-kak-izglezhda-uchilishteto-na-badeshteto-prez-pogleda-na-mladi-balgarski-arhitekti