Лаборатория

Мечок, репортер на „Евро нюз”, взема интервюта от варненци

Мултимедиен пърфоманс на Емил Миразчиев

Мечок, репортер на „Евро нюз”, взема интервюта от варненци
Евромечок взема интервю от варненци


◊ ЗА ИЛИ ПРОТИВ

Поласкани от вниманието минувачи по централната пешеходна зона в морската столица задълбочено отговарят на въпроса "за" или "против" присъединяването ни към Европа. Темата толкова ги вълнува, че дори не се впечатляват от сюрреалистичния вид на репортера с микрофон в ръка. Огромен бутафорен мечок с характерна синя козина, обсипана с жълти звезди... Евромечокът смело задава въпросите си и по-голямата част от хората с голямо желание отговарят. Е, има и такива, които го избягват или реагират негативно, но са много малко.


◊ СЪБИТИЕТО

Реално, варненци и гостите им са част от мултимедийния пърфоманс на пловдивския художник Емил Миразчиев, който е част от Третото издание на международния фестивал за съвременно изкуство във Варна. Проектът на Миразчиев има за цел да изследва и покаже нагласите на хората относно членството на България в Европейския съюз, а темата на фестивала е „Разделените нации”. „Да, ние сме в Европа, щом Турция иска да влиза, ние трябва вече да сме там”! ”Аз съм „за”, за нас ще е по-хубаво! „Аз съм против”, не знам защо, ей така!”, ”Направете референдум и ще разберете какво мислим”, ”Кога ще ни дават по телевизията”...

В един момент по улицата се появява един напълно нережисиран персонаж - извънземно зелено човече. Същият бутафорен костюм. Същата сюрреалност. Евромечокът пита за присъединяването ни към Европа и отговорът логично следва „Не знам, аз съм от друга планета” и това е сякаш обобщение на интервютата, взети за час от минаващите по бул. „Княз Борис” и това са финалните кадри от монтираната за часове мултимедия. Прожекцията на селектираните кадри, както и самият евромечок могат да бъдат видяни в галерия „Буларт” до края на фестивала.

Автор:
Дора Дончева
Публикация:
30.05.2006 г. 00:16
Посетено:
581
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/2340-mechok-reporter-na-evro-nyuz-vzema-intervyuta-ot-varnentsi