Лаборатория

ON! Media Arts – част 3: (so bad it’s go0od)

Интернет и трансформациите в естетическите категории – презентация, дискусия, хепънинг

ON! Media Arts – част 3: (so bad it’s go0od)


◊ СЪБИТИЕТО

На 12 декември (събота) от 18 ч. Галерийното пространство на eXAF отваря врати за третата среща в рамките на своя проект ON! Media Arts. Събитието е конструирано около темата: (so bad it’s go0od).

Фокус е презентацията BAD AESTHETICS (so bad it’s go0od), водена от Вълко Чобанов, която на финала си ще премине в модерирана от лектора отворена дискусия между всички присъстващи.

Междувременно, посетителите са предварително поканени да донесат със себе си принт на своя или открита в Интернет снимка/картина – любима за тях по една или друга причина. Подреждането им в условията на изложбеното пространство ще състави хепънинг-изложбата (so bad it’s go0od), с която видимо зададени са въпросите за произхода и възприемането на художествен продукт – така, както го разпознаваме в епохата на пост-интернет културата.

 
BAD AESTHETICS (so bad it’s go0od), Вълко Чобанов

Кратката презентация предстои да проследи начина, по който консумираме и разпространяваме медия в условията на Интернет-модулираното общество. Но също и функционирането (за нас, през нас, и донякъде в нас) на всички онези лесни за употреба инструменти за създаване и ремиксиране на тази медия – когато професионалисти и аматьори имат равен достъп до платформи като youtube, facebook, tumblr, imgur, reddit. Настъпва ли трансформация в естетическите категории? Доколко на дневен ред е подмяната на създаваната от професионалист художествена работа с юзър-генерирана култура? А също – разговор за мим (мeme) култура и дигитален фолклор, възникването на "суб-култури" онлайн …


◊ ЗА ПРОЕКТА

ON! Media Arts
е своеобразно продължение на реализирания през 2014 проект на eXAF – ГРАДЪТ-ЕКРАН, в който акцент е представянето на медийни изкуства в публична градска среда. ON! Media Arts е все така фокусиран върху представянето на медийни изкуства на публиката, прилагайки към изложбения формат апетитната добавка на рефлексията – заложена във формата на срещи-разговори с артисти или изследователи, работещи в полето на медийните изкуства. Реализацията на всички събития в рамките на платформата включва интегрирани отворени дискусионни панели, чиято цел от една страна е споделянето на опит, а от друга – творческа провокация към местната сцена. Досега, в рамките на проекта, са проведени две събития: част 1 и част 2.

Лекцията ще бъде на български език, излъчвана на живо на www.exaf.org

Присъствието не изисква предварително записване. 


Събитието се осъществява в рамките на годишната програма на eXAF, подкрепена от Наградата за съвременно българско изкуство „Гауденц Б. Руф”.


Автор:
eXAF
Публикация:
06.12.2015 г. 12:46
Посетено:
1039
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/22529-on-media-arts-chast-3-so-bad-it-s-go0od