Лаборатория

Обличането на София в думи

Поетически пленер

◊ СЪБИТИЕТО

В рамките на ХІ Салон на изкуствата в НДК на 22 май (понеделник) 2006 г. ще се проведе поетическият пленер “Обличането на София в думи”.

. Начало: 11 часа, Панорамна тераса на НДК.
. Четене на творбите от пленера: 18 часа, Зала 7 на НДК.
На четенето ще бъдат експонирани фотоси на описаните гледки.

Поетите Бойко Ламбовски, Иван Христов, Кристин Димитрова, Мирела Иванова, Оля Стоянова, Палми Ранчев, Петър Чухов, Пламен Антов, Пламен Дойнов, Силвия Чолева реализират първия поетически пленер в София – емблематични гледки за столицата от панорамната тераса на НДК, описани от натура в стихове. Вместо с платно, палитра и четка – с лист, писалка и думи. Едни и същи гледки се превръщат в различна поезия от различните почерци на различни поети. Когато през пролетта София сменя своите цветове, идва ред на нейното обличане в думи. Не опаковане, а обличане! Очаквайте София в най-неподозираните дрехи през годината!


◊ ЗА ПЛЕНЕРА И ПИСАНЕТО ОТ НАТУРА

“Идеята писане от натура е в това, да наблюдаваш гледките и моделите (“без да мърдат”), за да ги запишеш на листа, поставен върху статив. Без палитра, а с писалка в ръка. Това е да следваш релефа на природата и нещата с думи. Това е погледът да се разхожда и да разказва историите на своето виждане. Това е погледът да пренася върху листа възникващия в своето скиталчество език.”

Концепция и куратор на пленера: Пламен Дойнов.
Автор:
Публикация:
17.05.2006 г. 23:18
Етикети:
Посетено:
858
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/2250-oblichaneto-na-sofiya-v-dumi