Лаборатория

Пета анимационна работилница, Варвара 2014

15-20 септември 2014 г., с. Варвара, Бургаска област

Пета анимационна работилница,  Варвара 2014


◊ СЪБИТИЕТО

През 2014 година ще се проведе Пета анимационна работилница, организирана от Нов български университет в с. Варвара. Тази година ще се проведат успоредно три работилници, всяка в различна анимационна техника: куклена анимация, барелеф и изрезка. Специално внимание ще бъде обърнато на композирането на филмова музика.

За участие могат да кандидатстват студенти и ученици от програми по анимационно кино, изобразително изкуство, графичен дизайн и музика от училища и университети от страната и чужбина.

Срокът за кандидатстване е 3 септември 2014 г.

През 2013 г. в работилницата участваха студенти от България (Нов български университет, АМТИИ - Пловдив) и Финландия.

Гост-лектори на уъркшопа ще бъдат Иржи Барта (Чехия), Жан-Люк Слок (Белгия) и Карин Миралес (Франция), които ще представят своя богата филмова програма, ще изнесат серия от лекции и ще ръководят работилницата.

За първи път тази година студентите ще имат възможност да почерпят вдъхновение и практически съвети от Иржи Барта, един от най-изтъкнатите творци в кукленото анимационно кино. Колегите от Белгия и Франция са познати от предишни години заради доказания им висок професионализъм и успешната работа със студентите. Експертизата на тримата професионалисти е тясно обвързана и с нови курсове, въведени в програмата на студентите по "Анимационно кино" в НБУ.


◊ ЛЕКТОРИТЕ

Иржи Барта е изтъкнат представител на чешката анимация и един от най-големите майстори на този вид кино в световен мащаб. Роден е на 26.11.1948 г. в Прага. След като учи във Висшия художествено-промишлен институт в Прага, специалност Филмова и телевизионна графика, се посвещава на анимационното кино. В края на 1960-те работи като художник в малки експериментални пражки театри. От 1978 г. сътрудничи на студията „Иржи Трънка“ като сценарист, художник и режисьор. От 1993 г. е преподавател във Висшия художествено-промишлен институт, където в продължение на 15 години ръководи ателието за филмова и телевизионна графика, и където получава титлата професор. От 2009 г. преподава в Института по изкуства и дизайн при Западночешкия университет в Пилзен в основаната от него специалност „Анимационно кино“. Работи в областта на обемната анимация - кукли и обекти в комбинация с всички други възможни техники и жива акция. Освен филми за деца и възрастни, неговото творчество включва и театрална сценография, както и книжни илюстрации.


Жан–Люк Слок. Роден в Кьолн, Германия. Специализира  “Визуални изкуства и комуникации” в Арт колеж, а после саксофон в Музикалната академия в гр. Лиеж, Белгия. Работи към фондацията “Младежта и музикалното образование”. През 1979 г. организира и ръководи първата си анимационна работилница за деца “Камера и т.н.”. Оттогава е продуцент на няколко анимационни филми и ръководител на много международни анимационни работилници с деца, студенти и възрастни. Филмографията му включва филмите “Хабиба”(реж. Матийо Лабай, 2006); “Моята съседка и аз” (реж. Луиз-Мари Колон, 2006); “Жълтият плик” (реж. Делфин Ерман, 2007); “Лейла” (реж. Луиз-Мари Колон и 16 деца от Буркина Фасо, 2007); “Оржестикуланисмус” (реж. Матийо Лабай, 2008); “Гладен съм ” (реж. Луиз-Мари Колон, Делфин Ерман и 11 деца, 2008); “Варда” (реж. Луиз-Мари Колон, Делфин Ерман и 11 палестински деца, 2008); “Ad Vitam” (реж. Матийо Лабай, 2009),“Танцът на Клео” (колективна работа, 2010), и др. Вицепрезидент на Анимационни  работилници към Асифа от 1994 до 2000 г. Член на журито на редица международни анимационни форуми, сред които “Златна  рибка” в Москва, “Анифест” в Чехия, фестивала в Анеси, фестивала за видеофилми за младежка публика в Анжер, както и анимационните фестивали в Еспиньо, Монреал, Сеул, Лийдз, Ешпиньо, и др. Член на международната организация за детски и младежки филми СИФЕЖ. 


Карин Миралес. Завършва анимация в Арт колеж "Емил Кол", Лион, Франция. От 1997 до 2007 г.  организира и ръководи анимационни работилници с деца и възрастни към фестивала в Анеси и работи с утвърдени автори като Едуард Назаров, Моник Рено, Раул Серве, Роби Енглер, Мишел Осло и др. Водила е анимационни работилници и в Япония със Сайоко Киношита, както и в Хърватска с Едо Лукман. Миралес вече има собствена анимационна работилница “Лабоданим”, чрез която предава страстта си към анимацията на деца и възрастни от различни страни по света. 


Студентите ще бъдат разпределени в три работни екипа, за да създадат кратки анимационни миниатюри в различни техники.

Срещата с големите майстори и заниманията с различни анимационни техники ще допринесат за цялостното художествено и естетическо развитие на студентите; ще обогати познанията и уменията им, свързани с филмовия процес.

Работите на тримата се отличават със сложна визуална и смислова естетика и неизбежно ще повлияят върху изобразителните търсения и творческото мислене на студентите. Изключителни практици, автор на собствени техники в анимационното кино, лекторите ще допринесат за разширяване практическите познания на нашите студенти.


◊ В ПРОГРАМАТА

Лекции:

Иржи Барта ще изнесе серия от лекции за особеностите на кукленото анимационно кино и пластическите търсения в творчеството си.

Любомир Денев ще изнесе лекция и ще проведе практическо занимание с всеки участник за композиране на филмова музика с фокус към анимационните филми.

Работилници:

. Първи екип: Куклена анимация - изработване на кратки анимационни етюди
Ръководител: Иржи Барта
За първи път тази година ще проведе работилница за куклена анимация. Тази класическа техника е много популярна през последните години. Студентите ще имат възможност да се запознаят с особеностите за изработване на куклите и процеса на заснемане на хронологична анимация, характерна за тази техника.

. Втори екип: Барелеф (пластилин върху стъкло, моделин) - изработване на кратки анимационни етюди
Ръководител: Жан-Люк Слок
Тази специфична анимационна техника изисква предварителен опит и познания за анимация под камера. В тази група, ще се включат студенти, участвали в предишните работилници, напреднали в технологията.

. Трети екип: Изрезкова анимация - изработване на кратки анимационни етюди
Ръководители: Карин Миралес
Изрезковата техника е добър начин за първоначално запознаване с директната анимация под камера. В тази група да бъдат разпределени студенти от първи и втори курс. Имахме много добри резултати от работата с тази техника от предишни години.

Изготвяне на двадесет минутен документален филм - Варвара 2014:

И тази година по време на анимационните работилници ще бъде заснет документален филм от студенти в програма "Кино и телевизия" на НБУ, който ще даде възможност на студентите по анимация да запечатат спомена от своето участие, а на студентите от програма „Кино и телевизия“ – да придобият практически умения.

Филми на студенти може да видите на следния линк: http://vimeo.com/channels/655150


За повече информация може да се свържете с ас. д-р Севина Иванова на тел. 0887549959 или на e-mail: animation@nbu.bg.


Автор:
НБУ
Публикация:
20.08.2014 г. 21:54
Етикети:
Любомир ДеневанимацияНов български университет
изрезка
барелеф
куклена анимация
Карин Миралес
Жан-Люк Слок
Иржи Барта
Варвара 2014
Пета анимационна работилница
Посетено:
1647
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/19720-peta-animatsionna-rabotilnitsa-varvara-2014