Лаборатория

Ателие "Читатели четат поезия"

Гостуват поетите Иван Ланджев и Владислав Христов

Ателие "Читатели четат поезия"


◊ СЪБИТИЕТО

Първото експериментално ателие „Читатели четат поезия“ ще събере ценителите на новата българска поезия на 1 юли от 19.30 ч. в столичния бар „Ателието“ в безистена на ул. „Цар Самуил“ 50.

На събитието гости ще бъдат поетите Иван Ланджев, "Ние според мансардата" и Владислав Христов, "Фи".

Целта е споделяне на вкуса към поезията от читателска гледна точка. Освен четене на избрани стихотворения, участниците в ателието ще се опитат да напишат и свои текстове, които ще бъдат прочетени и обсъдени. По този начин читателите поне за малко ще се превърнат в автори.

Инициатор и концепция - Петрана Петрова, редактор "Поезия" и част от екипа на www.AzCheta.com

 
◊ ЗА КНИГИТЕ

Поезията на Иван Ланджев е странна симбиоза от вглъбен и в същото време интензивен езиков порив. Това напрегнато съсредоточаване в собствения си свят, това раздвижване на текстовете от безброй препратки с внушението за един по-разширен културен контекст на критическа изповедност. И превръщането им във въздействащи полифонични композиции, във впечатляващи монтажи от интимни мотиви, универсални теми, преживелици, състояния, жестове. И оправданието на целия този мисловен поток, позовавайки се на особеностите на времето с неговия информационен взрив. С триумфа на абсурда и възможността за издигане над абсурда чрез художественото му опознаване. Поезия, която трябва да се чете търпеливо, без пропуски, защото в нея, читателю, вибрират и твоите медитативни терзания. Една поезия със сериозно и достойно бъдеще.
Иван Теофилов


Големият талант на Владислав Христов се състои във възможността му да търси и намира нови гледни точки към познатото, всекидневното, а от друга страна, да отваря пролуки към космичното битие на човека. Именно полагането на човека в границите на предметния свят и издърпването му извън него в рамките на едно стихотворение, при това пестеливо, ударно, но и деликатно, е специфичното умение на автора. Простотата, чистотата на стихотворенията, тяхната естественост, летливост, но и внезапните им прозрения правят тази поезия една от най-добрите сред разнообразните гласове на съвременните ни поети.
Силвия Чолева

Автор:
Организаторите
Публикация:
27.06.2014 г. 01:01
Етикети:
поезияВладислав ХристовИван Ланджев
Ателие Читатели четат поезия
Посетено:
1591
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/19547-atelie-chitateli-chetat-poeziya