Лаборатория

[Не]Ограничен - танцова резиденция на Искра Иванова

В Derida Dance Center се провеждат репетиции по танцовия проект [Не]Ограничен на варненската хореографка Искра Иванова

[Не]Ограничен - танцова резиденция на Искра Иванова


◊ ПРОЕКТЪТ

От 19 август 2013 г. в Derida Dance Center се провеждат репетиции по танцовия проект [Не]Ограничен, на варненската хореографка Искра Иванова, като част от резидентската програма на Derida Dance Center.

Всеки материален обект има граници, които определят мястото му в пространството и времето. Обектите са дефинират и съществуват чрез ограничение. Обектът остава непроменен до момента, в който границите му се променят - под влияние на промените в системата, към която той принадлежи.
 
. Идея, хореография и изпълнение - Искра Иванова
. Визуална среда - Нено Белчев
. Звукова среда - Ангел Симитчиев


Всеки ограничен обект представлява безкрайност, съществуваща в определени граници. Ограничението е начин на съществуване на безкрайността и той сам по себе си е безкрайност, която се нарича многообразие.

Искра Иванова е родена през 1988 година във Варна, където живее и работи. Завършва Хореография във Варненския свободен университет през 2011 г. Част е от екипа на фондация „Крео Култура”, работеща за развитието на съвременното изкуство и базирана в гр. Варна, от 2013 г. е член на Гилдията за съвременни изпълнителски изкуства към Съюза на артистите в България. Нарича себе си артист на свободна практика, защото артистичните й търсения и изразни средства често отиват отвъд танца, заради условията и средата, в която живее и работи.
 
Проектът [Не]Ограничен е първата й резиденция и самостоятелен танцов проект.

Нено Белчев е роден през 1971 във Варна. Живее и работи във Варна. Завършва Националната художествена академия в София, специалност стенопис. Работи в областта на видео арта, инсталацията, скулптурата, пърформанса и новите медии, както и като независим куратор. Участвал е в множество самостоятелни и групови, национални и международни изложби. Печелил е стипендии за творчески престой в Русия, Китай, Япония, Франция и Португалия, както и награди от международни видео и филм фестивали в Русия, Холандия, Австрия и САЩ. Нено е един от основателите на Международния видео арт фестивал Видеохолика, Варна.

Ангел Симитчиев е на 25 г., осем от тях прекарва в създаване и изпълнение на музика в жанрове от ambient и drone до black metal. Активно си взаимодейства с разнообразни арт форми, като театър, пърформанс и (къс) филм. В момента завършва магистратура по „Медийна композиция и електро-акустична музика“ в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, София. Пише за различни български и чуждестранни медийни платформи, като балансира между копирайтинг, бизнес и музикална журналистика. Организира концерти като част от колективите Amek (eкспериментална музика) и For The Kids Booking (хардкор пънк). С Искра Иванова работи за втори път, след като по-рано тази година написа музика за видеото „Corpus”.   

Идеята за проекта [Не]Ограничен възниква в срещите между Нено и Искра и желанието им да работят над общ проект свързвайки танца и живото изкуство, с дигиталния образ. Живото тяло, както и средата, в която то се движи, се явяват обект на манипулация  от страна на 16:9 Nъ (Нено Белчев, в ролята на VJ). Ангел Симитчиев се грижи за музикалната среда, а Искра Иванова прави своето изследване върху ограниченията и резултатът от тях.

• Резултатът ще може да видите на 20 септември от 21:30 ч. в Derida Dance Center на бул. "Сливница" 245.

Проектът е подкрепен от резидентската програма на център за съвременен танц Derida Dance Center.
Автор:
Публикация:
26.08.2013 г. 09:39
Посетено:
1509
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/17504-ne-ogranichen-tantsova-rezidentsiya-na-iskra-ivanova