Лаборатория

Курс по Мета Четене във Варна

Петте стъпки към бързото четене

Курс по Мета Четене във Варна


◊ СЪБИТИЕТО

Знаете ли, че сте природно надарен гений и можете да се наслаждавате на 'забавно четене със скорост книга в час' ?!?

Как става тази естествена магия?

Ами... спонтанно. Както много други стойностни неща, не може да бъде обяснена накратко, но може да бъде преживяна с лекота.

Един от начините е курсът по Мета Четене във Варна
http://www.metareading.com


През август се проведоха още 2 обучения във Варна - ако желаете да се запознаете с хора, които вече са поели по Пътешествието на Читателя, можете да присъствате на отворената среща на Клуба по Мета Четене:

30-ти август (четвъртък) от 18:30
книжарница "Ciela" във Фестивалния комплекс

Последното обучение за това лято във Варна стартира на 31-ви август (петък) от 18:30 в център Материка на ул. "Стефан Стамболов" 10, ет. 1.

Специално за Варна има - лятна промоция с 40% намаление.

Желаещите да присъстват на курса получават възможност за интервю, което ще се проведе на 30-ти и 31-ви август от 16 до 18 часа на същото място. Идеята на интервюто е чрез лична среща да персонализираме обучението, като изследваме с въпроси очакванията и нуждите на всеки участник.

Как можете да получите 40-те % намаление? Като използвате Тайният код на клуб "Виделина": 304. С него цената на курса става от 458 лв. на 275 лв. Ваучерът важи за периода до 31-ви август.

Можете да платите на място в брой, по банков път, с карта или чрез безлихвен лизинг за 6 или 12 месеца от ОББ (попитайте в най-близкия клон).

Запишете се на http://www.metareading.com/register/

или на 0886 58 58 74 - търсете Димитър Караманчев.

Остават малко незаети места!



◊ ПОВЕЧЕ ЗА МЕТАЧЕТЕНЕТО

1. Подготовка

В тази стъпка се поставя главната цел на фото четенето: ясно и специфично се формулира какво се очаква от четимия материал. Това позволява целта лесно да заеме централно място в съзнанието: необходимо е човек да може спокойно да мисли само за нея и нищо друго. Съществуват медитативни техники, които с тренировки спомагат за бързото достигане на такова състояние.
 
 
2. Преглед

Тази фаза може да отнеме от 30 секунди до 30 минути в зависимост от обема на материала, който се чете. Тя представлява наблюдаване на структурата на текста: набелязване на ключови думи, образуване на очаквания за съдържанието и други. Подходящо в тази стъпка е създаването на мисловна карта с цел организиране на информацията и по-бързото ѝ усвояване.

 
3. Фото четене

Изисква се абсолютно релаксирано съзнание и позитивна нагласа, за да се достигне състояние на фото-фокус. То се характеризира със създаване на физически и ментален прозорец, позволяващ директното прехвърляне на визуални данни от четивото към мозъка.Очите се използват максимално продуктивно, вместо да се концентрират на всяка една дума, зрителното поле се разширява, така че периферното зрение да обхваща цялата страница / 2-те страници (в зависимост от формата).


4. Активиране

Тук подсъзнателно поетата информация при фоточетенето се извежда на съзнателно ниво: добива се чувство за запознатост с текста. Активацията след фоточетене е качествено различна от тази при линейното четене. Използват се техники, които симулират новоизградените невронни връзки по време на фоточетенето. Една такава техника е „тайни кукички на любопитството”: търсят се думи, параграфи, страници, от които се желаят повече детайли. Целта тук е да се научи достатъчно по темата, за да се планира бързото четене. За сполучлива активация, от изключително значение е силната и ясна цел. Чрез внимателно самонаблюдение на реакциите ни върху текста откриваме нашите лични, естествени сигнали за усвояване на информация и ги доразвиваме.

 
5. Бързо четене

Тази техника, близка до традиционното четене, се прилага върху целия текст без прекъсване. Скоростта ѝ е адаптивна. Четете бавно на местата, които сте набелязали в предната стъпка и бързо при местата, които ви се струват нерелевантни за целта. Важно е да не спирате, например заради информация, която ви е трудно да възприемете, продължете, скоро ще откриете информацията, която ви е нужна и разбирате. Не винаги стъпката бързо четене е необходима за постигане на целта.



Автор:
Организаторите
Публикация:
30.08.2012 г. 14:58
Етикети:
meta readingчетене
фоточетене
бързо четене
мета четене
метачетене
Посетено:
4008
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/15318-kurs-po-meta-chetene-vav-varna