Лаборатория

Уъркшоп по съвременен танц с Виолета Витанова и Станислав Генадиев

В рамките на програма Dance PORT Derida

Уъркшоп по съвременен танц с Виолета  Витанова и Станислав Генадиев
Фотограф: Станислав Димитров (Стенли)


◊ СЪБИТИЕТО

Уъркшоп по съвременен танц с хореографите Виолета  Витанова и Станислав Генадиев

От 20 август до 1 септември гост преподаватели по съвременен танц в Derida Dance Center ще бъдат хореографите-изпълнители Виолета Витанова и Станислав Генадиев, които ще проведат уъркшоп по съвременен танц в обучителната и тренинг програма Dance PORT Derida, както и ще водят класовете по съвременен танц за начинаещи и средно напреднали по график на танцовия център.

Уъркшопът цели създаване на съвременна танцова миниатюра, която ще е акцент по време на откриването на новия Derida Dance Center (на бул. "Сливница" 245, гр. София). Събитието ще се състои на 1 септември, събота. Не пропускайте да станете част от празника, независимо дали сте изпълнители или публика, шанс да се поразходим из света на съвременното танцово изкуство!

Уъркшопът е само за участниците в програмата Dance PORT Derida и е безплатен за тях. Включването на външни участници може да стане в дните 24, 25 и 27 август, като цената за единично посещение е 8 лв., като важат и всички карти за съвременен танц.


◊ ПОВЕЧЕ ЗА ХОРЕОГРАФИТЕ

Виолета Витанова - хореограф и танцьор на свободна практика. Завършва Националното училище за танцово изкуство със специалност класически балет в София през 2003 г., а 2008 г. - бакалавър педагогика по класически балет в Национална музикална академия - „Панчо Владигеров”. Също така специализира съвременен танц в едногодишната програма на „Collectif du Marchepied” през 2005 г. в Лозана, Швейцария, където прави и стаж в танцова компания „Linga”.

Танцувала е за компания  “Zevada” - Сиер, Швейцария, "Derida Dance" - Испания/България. Участва в “Изход”: Част втора “Станция Елабуга” - авторски спектакъл на Маргарита Младенова, ТР „Сфумато”; нова сцена Алианс - Танцова лаборатория „ЕЛЕЯ”, хореограф Елисавета Йорданова. От 2008 до 2009 създава съвместно с Мирослав Йорданов, Станислав Генадиев, Диана Папазова и Огняна Серафимова-Пенева компанията за съвременен танц „Кинестетик Проджект”, участвала на първите две издания на Sofia Dance Week.

Поставя хореографията на спектаклите на Явор Гърдев - „Нощна пеперуда” Народен театър „Иван Вазов” и „Калигула” ДТ „Стоян Бъчваров”, Варна. Работи  с режисьора Младен Алексиев в „Под контрол” – театър „Зад канала” и „Отвличане” Център за култура и дебат „Червената къща”. 
                          
В момента Виолета танцува за френския хореограф Brice Leroux в проекта „FLOCKING”, поставя хореографията и танцува в новия спектакъл на Явор Гърдев „Хамлет” в Народен театър „Иван Вазов”, и преподава в обучителната програма на Derida Dance Center - „Dance PORT Derida”.

Виолета Витанова е председател на "Гилдията за съвременно изпълнителско изкуство" към "Съюз на артистите в България".
 
Станислав Генадиев - хореограф и танцьор на свободна практика. Завършва Националното училище за танцово изкуство в София през 2003 г.
Танцува в Национална опера и балет - София; "Linga" - Лозана, Швейцария, а през 2010 г. е поканен от танцова компания “Alias” - Женева, Швейцария, където участва в спектакъла "Sideways Rain", един от акцентите на миналогодишното издание на Sofia Dance Week.
 
Участва в проектите -  “Изход”: „Станция Астапово” и “Станция Елабуга” - авторски спектакли на Иван Добчев и Маргарита Младенова, Театър „Сфумато”, където е и помощник-хореограф; нова сцена Алианс - Танцова лаборатория „ЕЛЕЯ” с хореограф Елисавета Йорданова.
От 2008 до 2009 създава съвместно с Виолета Витанова, Мирослав Йорданов, Диана Папазова и Огняна Серафимова-Пенева компанията за съвременен танц „Кинестетик Проджект”, участвала на първите две издания на Sofia Dance Week.

Поставя хореографията на спектаклите на Явор Гърдев - „Нощна пеперуда” Народен театър „Иван Вазов” и „Калигула” ДТ „Стоян Бъчваров”, Варна. Работи  с режисьора Младен Алексиев в „Под контрол” – театър „Зад канала” и „Отвличане” - Център за култура и дебат „Червенатa къща”. 
 
В момента Станислав Генадиев е част от екипа на френския хореограф Brice Leroux, участва в спектаклите „FLOCKING” и „Solo #2 – frequencies”, презентиран на Sofia Dance Week. Поставя хореографията и участва като танцьор в новия спектакъл на Явор Гърдев „Хамлет” в Народен театър „Иван Вазов”.

През 2007 г. тандемът Витанова/Генадиев печели награда Икар за дебют с танцов спектакъл IMAGO.


. Програмата Dance PORT Derida се реализира с финансовата подкрепа на Фондация "Америка за България".


Автор:
Derida Dance Center
Публикация:
20.08.2012 г. 09:12
Посетено:
2069
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/15278-uarkshop-po-savremenen-tants-s-violeta-vitanova-i-stanislav-genadiev