Лаборатория

XVII поетически трубадурски двубой: Иван Брегов срещу Иван Сухиванов

В рамките на летния фестивал "Четящият човек", Бургас 2012

XVII поетически трубадурски двубой: Иван Брегов срещу Иван Сухиванов


◊ СЪБИТИЕТО

В седемнадесетия поетически трубадурски двубой ще видим двама бургаски поети, единият от които вече замени морския въздух с този в полите на Витоша.

На 8 август (сряда) от 19:00 часа на лятна сцена „Охлюва“ в Бургас младостта, в лицето на Иван Брегов със секундант Елица Мавродинова, ще срещне зрелостта, представена от Иван Сухиванов със секундант Манол Манолов.

Автор и водещ на двубоя е
Петър Чухов, а събитието е в рамките на летния фестивал „Четящият човек“, организиран от Книжарници „Хеликон“ с подкрепата на Община Бургас.


◊ ДВУБОЯТ

Както обикновено, битката ще протече в четири тура:

I тур – всеки от двамата поети ще се представи в рамките на 15 минути с най-доброто от поезията си;

II тур – всеки от двамата ще има по 10 минути, за да дискредитира съперника си, представяйки на публиката негови слаби, по своя преценка, творби.

След втория тур всеки от публиката ще има възможност да предложи дума или фраза като тема за импровизация. Предложенията, записани на листчета, ще бъдат събрани в шапка, от която водещият ще изтегли едно и това ще бъде темата, по която поетите ще пишат в продължение на 20 минути. През това време ще се проведе

III тур, в който секундантите ще разполагат всеки с по 10 минути, за да защитават своя поет и да нападат съперника му.

И накрая,

IV тур – по 5 минути на всеки поет за прочитане на написаното току-що стихотворение по темата, зададена от публиката.

Публиката ще гласува след всеки тур за предпочетения поет с предварително раздадените листчета като резултатите ще се изписват на табло, без обаче да се знае кои числа за кого се отнасят. Победилите поет и секундант ще бъдат обявени накрая, след като се съберат резултатите от гласуването. Ще бъдат раздадени грамоти и награди.


◊ ТРУБАДУРИТЕ

Ето по няколко изречения за и от поетите преди двубоя:

Иван Сухиванов е роден на 6 септември 1961 г. Автор е на книгите "Лакуни", 2000, поезия; „Къси истории“, 2005; „Ходове на въображението“, 2006, критика; „Връщане в меланхолията“, 2007, стихове; „Ексил“, 2010, поезия; Бягства“, 2011, разкази. Получавал е различни литературни награди. Публикувал е навсякъде в българския литературен печат. Излизал е в антологии на френски, руски, полски и турски език. Преподавал е в Бургаския свободен университет. Живее в Бургас.

„Нека двубоят с Иван Брегов бъде двубой на поетики... Аз като почитател на хладните скептици Коста Павлов, Цветан Марангозов, Брегов като следовник на патоса на кръстника си Левчев и априлското поколение; чувал съм думите, че поетите на 90-те, всъщност ползват откритията на тия от 80-те... Струва ми се, че ние, родените през 60-те сме някак по-разбунтувани и експериментиращи, по-носталгични, в известен смисъл и малко хулигани, облъчени от хард рока... Обаче зад всяка поетика всъщност стои персоналността, която й дава живот; иначе остават само схемите на теоретиците. Генералните изводи все пак не са верни, особено в областта на поезията. Защото поезията е нещо, като нищо на света... Намираме са на стотина метра от паметника на Пушкин и струва ми се, че за всеки поет дуелирането е въпрос на чест, а не на оцеляване, на защитеното достойнство, отколкото на победа и реванш... Впрочем колкото по-малко думи, толкова по-добре. Лично аз заставам за такава поетика, такава поезия...“


Иван Брегов е роден през 1986 г. в Бургас. Публикува стихове в периодичния печат от 2002 г. На 16 получава поощрителна награда от конкурса „Веселин Ханчев“. Следва отличие от „Южна пролет“ (2003), става лауреат на конкурса „Петя Дубарова“, печели и награда „Христо Фотев“ за стихосбирката „Разказвач на стихии“. Живее в София.

„Приемам да чета стихове с г-н Сухиванов не само защото се казва Иван. С него не можеш да изпиеш осемнадесет големи двойни бърбъна, няма как да се срещнете в градския транспорт – г-н Сухиванов се движи винаги сам, понесен от колелото си Балкан, старо колкото Росинант, немирно като Пролетарска сила от един друг роман. Г-н Сухиванов е фигура със сложна механика – преподавал е в местния Бургаски университет, възпитавал е деца, списва списание. Поет е. Ще се видим там.“



Автор:
Петър Чухов
Публикация:
05.08.2012 г. 11:51
Посетено:
1955
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/15254-xvii-poeticheski-trubadurski-dvuboy-ivan-bregov-sreshtu-ivan-suhivanov