Лаборатория

XVI поетически трубадурски двубой: Виолета Христова срещу Владимир Левчев

В рамките на пролетното издание на фестивала София: Поетики

XVI поетически трубадурски двубой: Виолета Христова срещу Владимир Левчев


◊ СЪБИТИЕТО

Шестнадесетият поетически трубадурски двубой ще бъде първият, в който ще се съревновават поети от различен пол. Той ще се проведе на 23 юни (събота) от 19:00 часа в двора на Националната художествена академия, в рамките на пролетното издание на фестивала София: Поетики...

Предстои да видим дали Виолета Христова ще изпусне кърпичката си или ще хвръли ръкавица и как ще отговори Владимир Левчев – с целуване на ръка или с размахване на шпага. В това единство и борба на противоположностите ще помагат секундантите Аксиния Михайлова – на Виолета и Иван Ланджев – на Владо.

Автор и водещ е Петър Чухов, а Стефан Иванов, известен с високия си вкус, ще подбере музиката.


◊ ДВУБОЯТ

Двубоят ще протече в обичайните четири тура:

I тур – всеки от двамата поети ще се представи в рамките на 15 минути с най-доброто от поезията си;

II тур – всеки от двамата ще има по 10 минути, за да дискредитира съперника си, представяйки на публиката негови слаби, по своя преценка, творби.

След втория тур всеки от публиката ще има възможност да предложи дума или фраза като тема за импровизация. Предложенията, записани на листчета, ще бъдат събрани в шапка, от която водещият ще изтегли едно и това ще бъде темата, по която поетите ще пишат в продължение на 20 минути. През това време ще се проведе

III тур, в който секундантите ще разполагат всеки с по 10 минути, за да защитават своя поет и да нападат съперника му.

И накрая,

IV тур – по 5 минути на всеки поет за прочитане на написаното току-що стихотворение по темата, зададена от публиката.

Публиката ще гласува след всеки тур за предпочетения поет с предварително раздадените листчета като резултатите ще се изписват на табло, без обаче да се знае кои числа за кого се отнасят. Победилите поет и секундант ще бъдат обявени накрая, след като се съберат резултатите от гласуването. Ще бъдат раздадени грамоти и награди.


◊ ТРУБАДУРИТЕ

Ето биографиите на поетите и техните думи преди двубоя:

Владимир Левчев:

Кредо

Никога не съм приемал идеята за самоцелността на изкуството. Изкуството не може само да си бъде цел. То е все едно яденето само да си бъде цел. Или пазаруването. Това е фетишизмът на индустриалното (модерното) и пост-индустриалното (пост-модерното) общество. Изкуството винаги е било и трябва да бъде средство, а не цел.

Поезията е езикът на Библията, езикът на народните епоси, или езикът на едно лично любовно послание. Важно е да владеем занаята (на писането, рисуването, пеенето). Но занаятчийските произведения трябва да работят за някого или за нещо, а не само за себе си. От текста на една гневна рап-песен, извикана в световното гето до черковния химн, от любовния шепот в леглото (където сме направени) до книгата на Йов, от пророческия сън до чертежа на една сграда: изкуството е средствo, a не цел. Aко изкуството все още има бъдеще, то е в миналото. То трябва да се върне назад към модерното, и после към пред-модерното, и после – към пред-Гутенберговото дори. Изкуството е чашата, в която се налива Дух. Евхаристийната чаша. Светият Граал.

Биографична бележка

Владимир Левчев е роден на 17 октомври 1957 година. Автор е на петнадесет стихосбирки, издадени в България и четири издадени в САЩ, на множество есета и статии, както и на три романа – „Крали Марко: Балканският принц” , „2084-та” и “Човекът и сянката”. Превежда поезия от английски. Издавал е списание „Глас” нелегално преди 10 ноември 1989 г. 13 години е живял във Вашингтон, а от 2007 преподава литература и творческо писане в Американския университет в Благоевград.


Виолета Христова:

Коя пък е тази Виолета Христова?

Поканата на Петър Чухов ме завари съвсем неподготвена да отговоря на този въпрос! Не че не си го задавам откакто се помня…

Толкова е сладка идеята за собствената уникалност, така галещо ухото е собственото име! А с какво си по-различен от света наоколо? Скриваш се зад първите попаднали биографични изречения, но онзи дребен пинчер – себичното „аз“ скимти недоволно: „Я им покажи коя си!“ Первам го по муцуната и продължавам: Ами, нямам впечатляваща биография – родих се, родих децата си, чакам те да родят децата си… През това време написах 7 книги със стихове… И географията ми е също толкова семпла: – Чирпан, Пловдив, Стара Загора, София…

А светът ми включва само любими неща: любими човеци, любимо човечество, любими гледки, звуци, мириси и цветове, изобщо любимост от всякакъв вид. Останалите наличности ми се губят.

За да разкажа какъв човек съм, трябва да се сравня. А нима кафявите очи знаят как изглежда светът за синеоките!? Всички само допускаме другостта, обясняваме я със свои думи, залепваме и четливото етикетче и сме доволни от яснотата. Затова не знам какъв човек съм. Няма подобни наоколо. А може би има?

Колкото до самодоволството – винаги се намират правдоподобни обяснения, винаги разполагаш с гума, която да изтрие грешките, да обясни странностите и да направи от всяка ситуация – нужната. Иначе човек не би издържал на натиска.

Сега за двубоя!

Досега не съм влизала в повече от еднобой! Нямам опит, защитна стратегия или налакътници… Не вярвам и в късмета на начинаещия. Поезията не е тепих, въпреки наличните в нея вкусове, пристрастия, близости и разминавания… Поезията е жест за разбиране, а всяко разбиране е прегръдка. Затова ще се радвам да участвам в нещо, задвижено именно от вниманието към думите и тяхната зелена енергия!

Следват обичайните биографични факти:

Виолета Христова е родена в Чирпан. Автор на седем книги с поезия: „Пеш до земетръса“ 1995 г., „Звездна карта“ 1997 г., „Да бъде нощ“ 2001 г., „“Другата стая“ 2006 г., „Сняг от друга зима“ 2008 г., „Тревата ли?“ 2010 г. и предстоящата да излезе тези дни „каза тя. И слезе от небето“. Носител на Националната литературна награда „Георги Братанов“, на наградите „Мара Белчева“, „В полите на Витоша“ и др. Нейни стихове са преведени на руски, френски, сръбски език.

Живее и работи в София.

Гордее се най-много с трите си момичета, защото опровергават всичките й теории и така я карат да си създава нови.


Автор:
Петър Чухов
Публикация:
22.06.2012 г. 12:41
Посетено:
1831
Линк:
https://kulturni-novini.info/sections/9/news/15059-xvi-poeticheski-trubadurski-dvuboy-violeta-hristova-sreshtu-vladimir-levchev